Skanderborg er skeptisk overfor ny østjysk lufthavn

Skrevet af admin

18/05/2015

Mest læste i dag

Selvom en ny analyse viser, at en ny østjysk lufthavn af økonomiske og miljømæssige årsager ligger bedst i Flensted ved Låsby i Skanderborg Kommune, så forholder kommunens borgmester sig afventende.

- Som udgangspunkt er vi skeptiske, men vi må se nærmere på det. En lufthavn kan få kolossal betydning for borgerne i nærområdet, men jo også give fantastiske muligheder, siger borgmester Jørgen Gaarde (S).

Mens Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard har meldt ud, at Aarhus Byråd vil tage en principbeslutning inden sommerferien, så tør Jørgen Gaarde ikke love, hvornår Skanderborg Kommune gør sin stilling op.

- Vi vil læse rapporten tæt og overveje situationen nøje. Men de, der bor tæt på den foreslåede placering i Låsby, har selvfølgelig også brug for, at der ikke går år og dag, før de ved, hvad der skal ske, siger han.

Ifølge analysen vil en ny lufthavn til to milliarder kroner først begynde at give overskud efter 10 år.

Formanden for kommunens tekniske udvalg, Claus Leick (SF), er da også mere klar i mælet:

- Store påvirkninger af miljø og landskab er i orden, hvis fordelene taler for det. Men her er argumenterne svage.

- Skal vi bruge to milliarder kroner på en ny østjysk lufthavn og stadig kun hæve passagergrundlaget med 100.000 eller 200.000 om året, så er der altså mange andre måder at skabe en bedre infrastruktur med hurtigere tog og helikopterservice, siger han.

I Aarhus håber borgmester Jacob Bundsgaard (S) fortsat, at byrådet når en principiel stilling til sagen inden sommerferien.

Selv vil han ikke tage stilling til, om han bakker op om en anbefaling fra rådgivningsvirksomheden Grontmij på en placering i Flensted eller om alternativet Thomasminde i Aarhus Kommune.

- Rapporten viser, at der er andre realistiske alternativer til den nuværende lufthavn. Det her tema har været diskuteret i 50 år. Nu skal vi have rapporten drøftet grundigt i byrådet i Aarhus.

- Men ikke mindst så skal de andre kommuner, hvor jo også Silkeborg berøres af en eventuel placering i Flensted, have god tid til at træffe deres beslutning, siger han.

/ritzau/