Skat af vennetjenester: Se hvor du fremover skal betale når vennerne hjælper

Mange er nok forvirrede over et nyt lovforslag, der faktisk skal gøre det mere skattefrit at gøre vennerne almindelige tjenester.

Men det viser sig, at definitionen af vennetjenester er så snæver, at lovforslaget reelt set lægger op til, at mange vennetjenester reelt vil være skattepligtige.

Da skatteminister Thor Möger Pedersen fornylig fremsatte et lovforslag om, at der ikke skal betales skat af familie- og vennetjenester, når disse udføres som følge af almindelig hjælpsomhed og uden krav om nogen modydelse, var det småt med eksempler på sådanne vennetjenester.

Det førte til spørgsmål fra Folketingets Skatteudvalg om, hvordan vennetjenesterne nærmere skulle defineres.

Spørgsmål som nu er blevet besvaret, men som afslører, at der er en del forskel på hvordan skattemyndighederne og store dele af befolkningen definerer vennetjenester.

Det første spørgsmål vedrører et ungt kærestepar, som flytter sammen i en lejlighed. Kvinden ejer en sommerhusgrund arvet efter sin morfar.

Da kvindens kæreste er håndværker beslutter de selv at opføre huset. Hun låner penge til køb af materialerne i banken og kommer også til at stå som ejer af sommerhuset.

Skatteministeren oplyser, at kærestens arbejde ikke falder ind under de skattefrie vennetjenester, da arbejdet ligger udenfor begrebet ”sædvanlig ydelse”, og kvinden skal derfor beskattes af værdien af kærestens arbejde.

Det andet eksempel i skatteministerens svar drejer sig om en familie, som ønsker sig et nyt hus. De har nogle hjælpsomme svigerfædre, der begge er begge pensionister og tidligere håndværkere, og som, uden betaling eller anden modydelse, hjælper til med at bygge huset.

Også her klapper skattefælden. Eller rettere afgiftsfælden, for ifølge skatteministeren skal ægteparret betale gaveafgift af værdien af deres fædres arbejde.

Så selvom vennetjenester på papiret bliver skattefrie, skal man altså stadig passe mere end almindeligt på ikke at ende med en skatte- eller afgiftsregning, hvis man takker ja til vennetjenesten.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Tegn gratis abonnement på FinansBureauets Nyhedsmagasin her

Hvad mener du om beskatningen af vennetjenester? Deltag i debatten her pnetnyhederneå .dk

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip