Skat efter rædselsår: Restancer vil fortsat stige

Skrevet af admin

12/03/2016

Dagens topnyheder

Hvis Folketingets politikere skulle have glemt, at 2015 var et rædselsfuldt år for Skat, så vil de blive mindet om det, når de åbner Skats årsrapport, som er blevet sendt til finansudvalget.

Heraf fremgår det, at Skat ikke nåede de hovedmål, der er fastsat i forbindelse med finansloven.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, skriver Skat selv.

Målene siger, at Skat skal fastholde skattegabet, nedbringe restancerne og øge kundetilfredsheden. Men det er altså ikke lykkedes.

Skattegabet - forskellen mellem de potentielle skatteindtægter og det, der faktisk kradses ind - landede på 2,7 procent. Dermed er målet om 2 procent ikke nået. Tværtimod er der sket en stigning fra 1,73 procent i 2014.

Skat forklarer, at restancerne er steget væsentligt fra september til december. Her blev Skat nødt til at standse al automatisk inddrivelse på grund af problemer med it-systemet EFI, der ellers skulle have sikret automatisk inddrivelse.

Netop EFI har været et af Skats største hovedbrud i 2015. Skat har besluttet at lukke systemet helt ned og har i den forbindelse nedskrevet værdien til nul kroner, fremgår det af regnskabet.

Og der er ikke udsigt til, at målet om lavere restancer vil kunne nås i nær fremtid, erkender Skat.

- Suspenderingen af al automatisk inddrivelse og beslutningen om at lukke inddrivelsessystemet betyder, at Skats restanceinddrivelse i en længere periode vil være baseret på manuel sagsbehandling, står der i årsrapporten.

- Det vil betyde et reduceret inddrivelsesprovenu og en stigning i restancerne.

Det fremgår i øvrigt også af årsrapporten, at Skat havde, hvad der svarer til 6066,7 fuldtidsansatte (såkaldte årsværk) i 2015. I 2014 var det 6194,9 og i 2013 6829,3 - altså et fald på næsten 800 årsværk i perioden.

Ud over problemer med it-systemer, restancer og inddrivelser har Skat også anmeldt formodet svindel med udbytteskat for mere end ni milliarder kroner til politiet.

Den sag har Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), betegnet som den værste i de mere end 24 år, han har været statsrevisor.

/ritzau/