Skat må måske opgive at inddrive 55 milliarder

Næsten 55 milliarder kroner.

Eller ligeså meget som det vil koste at opføre omkring ti supersygehuse i Danmark. Så mange penge vil det måske aldrig lykkes Skat at inddrive.

Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen (V), som fredag fremlagde sin handlingsplan for en genopretning af Skat på et pressemøde i Skatteministeriet.

Trods de mange skandaler i Skat er det dog ikke hele beløbet, som skyldes skattemyndighedernes svigtende evne til at inddrive Skat.

Ifølge skatteministeren er Skats vurdering, at borgere og virksomheder skylder i alt 74,2 milliarder kroner til det offentlige. Men mere end halvdelen af dem kan formentlig ikke inddrives, fordi skyldnerne ganske enkelt ikke har pengene.

Dermed er der 33,4 milliarder kroner tilbage, som Skat vurderer, man kan inddrive. Ud af dem er det dog kun 19,4 milliarder kroner, som Skat er sikker på, at man lovligt og enkelt kan inddrive.

De sidste 14 milliarder kroner, der er omfattet af det skandaleramte EFI-system, er mere uvisse, siger Karsten Lauritzen:

- Vi skal finde ud af, hvor mange af de penge, vi kan inddrive. Med en meget stor sandsynlighed vil vi se en stor del af de 14 milliarder kroner igen.

- Men i værste tilfælde vil de 14 milliarder være penge, som de danske skatteydere må vinkel farvel til på grund af de sidste ti års problemer med både inddrivelse og med EFI-systemet, som ikke fungerer, siger Karsten Lauritzen.

EFI-systemet er så ubrugeligt, at dele af det allerede er blevet lukket ned, fordi det opkrævede ulovlig skat. Regeringen vil nu søge opbakning i Folketinget til, at systemet helt skrottes.

Derudover har Skat også spildt omkring 6,2 milliarder skattekroner på udbytteområdet. De mange penge er tilsyneladende sendt til svindlere i udlandet, som har udnyttet et hul i kontrollen med udbytte for aktier.

Tallet kan dog ende med at blive endnu større end de 6,2 milliarder kroner, erkender skatteministeren. Han kan ikke give en samlet pris på, hvad de mange skandaler i Skat har kostet skatteyderne.

- Det kan man simpelthen ikke opgøre på nuværende tidspunkt. Jeg har fremlagt regnestykket på inddrivelsesområdet, siger Karsten Lauritzen med henvisning til tallene oven for.

Ifølge skatteministeren vil det tage "en hel del måneder", før der er overblik over, hvor meget rodet i Skat har kostet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip