Skat ser frem til at undersøge 65 emner i Panama-lækage

Skrevet af admin

10/05/2016

Dagens topnyheder

Det er interessant endelig at få adgang til data i de lækkede Panama-papirer.

Sådan lyder det fra indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen, efter at dele af lækagen er blevet offentliggjort mandag.

Her viser det sig, at der er 65 emner i databasen, som Skat vil undersøge - uden at det nødvendigvis betyder, at der er tale om 65 personer, der har unddraget sig dansk skat.

- Vi har hørt så meget om de her papirer uden at få adgang til noget af det, og nu kan vi se, at der er 65 emner, der berører Danmark.

- Det bliver interessant at se, hvem der er bag adresserne, og om det er nogen, vi kender i forvejen, som ikke er skattepligtige, siger han.

Umiddelbart kan Skat ikke gøre så meget ud fra kun et navn og firma, som er den måde søgningen i databasen er bygget op på. Men de har lavet lidt research på forhånd.

- Da vi vidste, at materialet ville komme, har vi været i andre lande for at se, hvordan de gør. Så vi ved godt, hvordan vi skal komme videre med oplysningerne og finde frem til identiteten bag.

Ifølge Jim Sørensen betyder det, at Skat forholdsvis hurtigt kan finde ud af, hvem der står bag og undersøge, hvorvidt der er noget i det.

- Men det er vigtigt at understrege, at der kan være gode, lovlige grunde til, at man har midler stående forskellige steder, siger han.

Lige nu er der ikke noget ud fra de 65 navne, som de hos Skat finder særligt interessant.

- Det er for tidligt at se. Og lige så snart vi kommer dybere ned i det, så har vi ubetinget tavshedspligt.

- Så det er først, når vi generelt afrapporterer, at vi kan sige noget om, hvad det har ført til af sager. Og vores erfaring er, at det tager lang tid, hvis det ender i deciderede kontrolsager.

Her ligger gennemsnitstiden på omkring et år, fortæller Jim Sørensen, da de går fra kun at have et navn til at skulle dokumentere, at der er reel aktivitet, for at skattepligten flytter til Danmark.

Spørgsmål: Hvor mange ressourcer kommer I til at bruge på det?

- Vi har et projekt på området, hvor vi hele tiden prioriterer de største sager. Og lige nu er det jo ikke så voldsomt.

- Nu er vi mest i analysefasen, og vi ved endnu ikke, hvor mange sager vi kommer til at køre. Men vi er ikke afskrækket. Der vil være lande, der får mere travlt end os.

/ritzau/