Skat skal inddrive gæld med nyt supersystem

I de seneste år er borgernes og virksomhedernes gæld til kommuner, politi, DSB og andre offentlige kasser steget markant. De samlede restancer udgjorde således med udgangen af juni måned i år cirka 77 milliarder kroner: En stigning på 25 milliarder kroner siden 2007.

»Om et år er kurven knækket,« siger Jens Sørensen, direktør for inddrivelse i Skat. Han henviser til, at Skat er begyndt at operere med et begreb om »reelt inddrivelig gæld«, der sidste år blev opgjort til 25 milliarder kroner, og som i år er steget med en milliard kroner.

»Gælden skal begynde at falde, når vi får EFI i gang. Succeskriteriet er, at den reelt inddrivelige gæld ikke er højere ved denne tid næste år,« siger Jens Sørensen til avisen.

Yderligere er der en gældspost på mere end 50 milliarder kroner, som Skat ikke regner med at få inddrevet, blandt andet fra virksomheder, der er under konkursbehandling.

»Det er ikke et særlig ambitiøst mål at holde gælden i ro,« siger chefkonsulent Lars Eckeroth fra Kommunernes Landsforening (KL) til Politiken. Kommunerne har været blandt de hårdeste kritikere af Skats evne til at inddrive parkeringsafgifter, manglende betaling for børnehave og andet, som borgere eller virksomheder skylder kommunekasserne.

Lars Eckeroth siger dog samtidig, at det »absolut« er KLs forventning, at gælden falder på sigt, når EFI kommer fuldt op at køre.

Tidligere krævede kommunerne selv penge ind fra deres skyldnere, men i 2005 blev al inddrivelse samlet hos staten i Skat. Til dette formål skal i alt 700 såkaldte fordringshavere nu aflevere deres krav til EFI, der dermed kommer til at administrere 20 millioner gældsposter.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip