Skat skal tjekke om Danmark bliver brugt som skattely

De fleste danskere forbinder normalt ordet skattely med Cayman Island eller Schweiz.

Men P1 Dokumentar har i denne uge fortalt, at Danmark også er et glimrende skattely. Faktisk bliver Danmark markedsført som verdens bedste skattely på russiske hjemmesider på grund af en speciel dansk selskabsform.

Det er de såkaldte kommanditselskaber, der ifølge P1 Dokumentar gør det nemt at flytte penge i skattely via Danmark.

Oplysningerne får nu skatteminister Jonas Dahl (SF) til at reagere. Ministeren har bedt Skat undersøge, om danske kommanditselskaber misbruges til international skatteunddragelse.

- Det er bekymrende, hvis det forholder sig sådan, at danske kommanditselskaber bruges i deciderede skattely-konstruktioner. Det er selvfølgelig noget, jeg har bedt Skat om at se nærmere på, siger Jonas Dahl i en pressemeddelelse.

En stribe skatterådgivere i Rusland, Ukraine og Baltikum markedsfører ifølge P1 Dokumentar Danmark som det ideelle skattely.

"Et dansk K/S er en fortrinlig måde at optimere sin skat på," skriver en rådgiver blandt andet på sin hjemmeside.

Danmarks ry som et land med høje skatter gør nemlig, at skattemyndighederne ikke fatter mistanke om, at der skulle være tale om skattefri selskaber.

Regeringen ændrede i starten af 2012 reglerne i skattekontrolloven, så kommanditselskaber er forpligtede til at føre lister over ejere og deltagere i selskabet.

Det gjorde man netop for at sikre, at Danmark lever op til de internationale forpligtelser omkring skattely-bekæmpelse, siger Jonas Dahl.

Men det har altså tilsyneladende ikke været nok til at stoppe den udenlandske misbrug af kommanditselskaberne.

- Herhjemme er vi på vej med offentligt tilgængelige registre over ejerforhold i aktieselskaber. Her kan man overveje, om det kunne være en mulighed at indføre samme regler for kommanditselskaber.

- Det vil jeg bede det tværministerielle udvalg, som regeringen nedsatte i november som en del af initiativerne til at bekæmpe skattely, om at overveje, siger Jonas Dahl.

Han mener dog, at det er den internationale skattely-bekæmpelse, som har den største effekt.

- Skal vi skattelyene til livs, er automatisk udveksling af oplysninger på internationalt niveau den eneste vej at gå, siger Jonas Dahl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip