Skattedirektør: Ombudsmand fik ikke korrekt besked

Skatteministeriet med Troels Lund Poulsen (V) i spidsen gav ikke Folketingets Ombudsmand korrekte oplysninger om skattesagen.

Det erkender den tidligere produktionsdirektør i Skatteministeriet Steffen Normann Hansen på Skattesagskommissionens næstsidste dag med vidneafhøringer.

Dermed tilføjer han endnu en brik til billedet af, hvordan Skatteministeriet agerede under Skats behandling af Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag.

Kommissionen har holdt en længere pause i kølvandet på det mest omtalte anonyme brev i dansk postforsendelses historie.

Og afslutningsfasen kommer til at handle om, i hvilket omfang skattemyndighederne førte ombudsmanden bag lyset, da denne i slutningen af 2010 gravede i de forbindelsesled, der var mellem ministeriets top og Skat København.

Steffen Normann Hansen erkender, at skattemyndighedernes redegørelse til ombudsmanden var forkert. Udsagnet om, at skattesagens "materielle indhold og udfald har ikke været til drøftelse", var ikke dækkende.

- Jeg kan godt se, at det måske kunne have været udtrykt anderledes, men jeg er ikke faldet over det på det tidspunkt. Jeg er nødt til at erkende, at jeg ikke har været grundig nok, for det er ikke helt korrekt, det der står, lyder det fra Steffen Normann Hansen.

Men det er ikke alt.

Temmelig opsigtvækkende fortæller Steffen Normann Hansen desuden, at han, med tidligere departementschef Peter Lofts vidende selv var gået i gang med at undersøge, om akter decideret kunne slettes fra sagen.

Dermed ville ombudsmanden ikke få adgang til alle oplysninger i sagen.

Undersøgelsen var to-ledet, forklarer Steffen Normann Hansen.

Dels ville man undersøge, om akterne kunne slettes rent teknisk. Men også om det var juridisk holdbart.

Jurister i ministeriet endte med at konkludere, at man rent teknisk godt kunne slette akter fra sagen - det var op til såkaldt "systemansvarlige" medarbejdere, men at det juridisk set var uholdbart.

Den tidligere produktionsdirektør forklarer også, at Peter Loft fra første færd var bekymret for ombudsmandens interesse. Den bundede i en journalists klage over manglende aktindsigt i ministerforelæggelser om skattesagen til Troels Lund Poulsen.

Ifølge Steffen Normann Hansen var Peter Loft bekymret for, at ombudsmanden ville bruge sagen til at foranstalte en såkaldt egendrift-undersøgelse af hele den måde, skattevæsnet var skruet sammen på.

Loft ønskede sit navn fjernet fra de dokumenter, der skulle tilflyde ombudsmanden, lige som han bad om at få flere centrale akter i sagen "omformuleret", forklarer Steffen Normann Hansen.

Skatteministeriets top med Peter Loft og Troels Lund Poulsen i spidsen har under deres afhøringer fastholdt, at de ikke interesserede sig synderligt for sagen, og at deres engagement skyldtes et ønske om at kunne håndtere pressen.

Derfor ventes kommissionen at bore i, hvorfor man så ikke gav ombudsmanden korrekte oplysninger for to år siden, når de to skal afhøres som de sidste i rækken af vidner den 18. december.

/ritzau/

Dagens Gossip