Skatteekspert klager til Advokatnævnet over Jyske Bank

Skatteekspert Michael Bjørn Hansen, der medvirkede i et tv-program på DR mandag aften, har klaget til Advokatnævnet over Jyske Banks advokat Michael Havemann.

Det skriver Politiken tirsdag.

Forud for tv-programmet sendte Jyske Bank tre breve til Michael Bjørn Hansen og to andre skatteeksperter, der også medvirkede i programmet. Ifølge Michael Bjørn Hansen havde brevet et truende indhold.

- Jeg opfatter det som meget grov pression. Hensigten var, at vi skulle trække vores udtalelser tilbage og derved sabotere udsendelsen, siger advokat Michael Bjørn Hansen til Politiken.

Samme udlægning har Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i ulandsorganisationen Ibis, hvis skatteekspert Lars Koch kritiserede Jyske Banks moral i programmet.

- Jeg er ikke meget i tvivl om, at det er et forsøg på at stoppe udsendelsen, og intimidere os fra at mene noget om bankens adfærd, siger Vagn Berthelsen til Politiken.

Det første af de tre breve var forfattet af Jyske Banks chefjurist Peter Stig Andersen, mens det seneste brev er skrevet af Jyske Banks advokat Michael Havemann.

I brevet lyder det "at der ikke er mindste tvivl om, at alene det forhold at stille spørgsmålstegn ved, om en virksomhed har foretaget sig noget ulovligt eller kritisabelt, er fuldt tilstrækkeligt til at blive dømt for injurier efter straffeloven".

Michael Havemann afviser over for Politiken, at der er tale om trusler.

- Jeg oplyser om lovgivningen. Det føler man sig vel kun truet af, hvis man har dårlig samvittighed, siger han til avisen.

Advokat Peter Fogh, der er formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg, vil ikke tage stilling til den konkrete sag, men siger helt generelt:

- Hvis advokaten har det fornødne grundlag for at vurdere, at der er en vis sandsynlighed for, at programmet kan indeholde injurier, så er det i orden at skrive sådan, og så må modtagerne sluge den, siger han til Politiken.

Advokatnævnet har endnu ikke behandlet klagen.

/ritzau/

Dagens Gossip