Skatteekspert: Panama er for dem der har noget at skjule

Skrevet af admin

04/04/2016

Mest læste i dag

Som dansker er der intet ulovligt eller forkert i at oprette et selskab i Panama eller et andet skattely, men det er ofte svært at argumentere for, at det skulle være nødvendigt, med mindre man forsøger at skjule noget for skattemyndighederne.

Det siger skatteadvokat Torben Bagge oven på en læk af flere millioner dokumenter fra et advokatfirma i Panama, der har specialiseret sig i selskabskonstruktioner.

- Det behøver ikke være ulovligt at ville være anonym for omverdenen. Måske ønsker du ikke, at din familie eller omverdenen ved, at du har en formue.

- Men alt andet lige er det formentlig sådan, at man kun gemmer sig i Panama-selskaber med stråmænd, hvis man har noget at skjule, som ikke er helt efter bogen.

- Derfor handler det oftest om at slippe for at betale skat, siger Torben Bagge.

Ifølge dokumenterne har danske banker benyttet selskabet i Panama til at hjælpe deres kunder med at skjule formuer.

Og spørgsmålet er, hvor stort omfanget af skatteunddragelsen reelt er. Torben Bagge tror, at svindlen har toppet.

- En del af det, der har været fremme søndag, er foregået i perioden frem til 2010, og det var lidt en anden tid.

- Der har været enormt megen fokus på at dæmme op for skattely siden dengang, og derfor er det også mindre udbredt i dag.

- Men det er stadig svært for Skat i Danmark at kontrollere disse ting, siger skatteeksperten.

Han mener, at det er nødvendigt at lave globale aftaler, der tvinger banker og myndigheder i lande som Panama til at indberette udlændinges formuer til hjemlandene, hvis man vil stoppe pengetrafikken til skattely.

/ritzau/