Skatteekspert: S-forslag om skattely er symbolpolitik

Skrevet af admin

01/05/2016

Mest læste i dag

Socialdemokraternes forslag til at bekæmpe skattesnyd er mest symbolpolitik.

Det mener skatteadvokat Torben Bagge, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, om de 17 forslag mod skattely, som Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har præsenteret 1. maj.

Forslagene er fordelt på fem indsatsområder: Intensiv myndighedsindsats, hårdere konsekvenser for skattesnyd, bedre adgang til beviser om skattesnyd, bedre dobbeltbeskatnings-overenskomster, og at regeringen skal øge presset i EU-arbejdet.

Men det er ikke forslag, som Torben Bagge giver meget for.

- Helt overordnet kommer det ikke til at betyde ret meget. Jeg synes, det virker som symbolpolitik, som ikke kommer til at flytte meget.

- Forslagene tager afsæt i, at der ikke allerede er regler, der gør, at du kan straffe folk, der har penge i skattely. Eller regler, der gør det muligt at straffe rådgivere og banker.

- Men alle de regler er der i forvejen, siger han og hentyder blandt andet til forslaget om, at det skal være nemmere at straffe rådgivere, som bevidst hjælper deres kunder med at snyde i skat.

Det eneste forslag, som Torben Bagge mener vil rykke ved noget, er at tilføre flere ressourcer til Skat.

- Det er super hensigtsmæssigt. Der er mange dygtige mennesker i Skat, så hvis der bliver tilført flere ressourcer, så kan vi få fokuseret mere på at foretage kontrol. Og så vil det også afdække mere skattely.

Spørgsmål: Hvordan skal man tilføre ekstra ressourcer, som du ser det?

- Det er først og fremmest et spørgsmål om kroner og øre, og så skal man højne den del af Skat, som foretager skattekontrol.

Forslagene fra Socialdemokraterne sker i kølvandet på det massive læk af fortrolige dokumenter om skattely i Panama, de såkaldte Panama-papirer.

/ritzau/