Skattelettelser skal booste Japans økonomi

Japans økonomi har i over ti år været holdt fast i noget der ligner nulvækst, men det har regeringen besluttet at sætte hårdt ind på at ændre. Det blandt andet ved at sætte gang i seddelpressen og øge det offentlige forbrug.

Formålet har været både at stimulere økonomien og at få devalueret yen, så de japanske virksomheder kan få gang i eksporten igen. Prisen er en udsigt til store budgetunderskud. Nu skal tiltagene så følges op af skattelettelser. Det er endnu uklart, hvor skattelettelserne kommer og hvor store de bliver. Men sikkert er det, at Shinzo Abe har en plan for næste fase af genopretningsplanen, og at han vil fremlægge den i nationens parlament i sensommeren.

Regeringens strategi har allerede vist sig at have effekt, men billedet er ikke entydigt. Det japanske aktiemarked har oplevet tilbagegang på det seneste - efter en længerevarende optur - og baggrunden er ifølge Reuters, at investorerne savner detaljer om genopretningsplanens næste fase.

De vil med andre ord se planen, før de tror den.

Den japanske regerings valutapolitik har været udsat for kritik, da den er på grænsen af, hvad Japan kan tillade sig at gøre over for sine samhandelspartnere. De har dog hidtil valgt at se gennem fingrene med Shinzo Abes tiltag, da han udover at presse sin valuta ned også iværksætter programmer, der stimulerer økonomien.

Japans økonomi er verdens tredjestørste - kun overgået af USAs og Kinas.

Dagens Gossip