Skattely tabte kampen om bankhemmeligheder

EU-Kommissionen har i årevis forsøgt at få oplysninger om fonde og andre selskabskonstruktioner omfattet af den automatiske udveksling af bankoplysninger, der foregår i EU. Det er vigtigt, fordi velhavere ellers kan gemme sig bag skuffeselskaber for at undgå at betale skat af deres formuer. De seneste måneder er skatteunddragelse blevet et varmt tema i hele verden, og de øvrige EU-lande har lagt et massivt pres på Luxembourg og Østrig for at få dem til at acceptere en udvidelse af det såkaldte rentebeskatningsdirektiv. Onsdag blev Østrig og Luxembourg presset til at skrive under på, at EU vil udvide direktivet »inden årets udgang«.

Det blev fejret som en personlig sejr af Storbritanniens premierminister, David Cameron.

»Når man læser konklusionerne fra dagens møde, er det ret klart, at der bliver en fuld udveksling af skatteoplysninger mellem alle EU-lande. Det er potentielt, man skal altid have detaljerne på plads, et virkeligt gennembrud,« sagde David Cameron, der dog ser G8-mødet til sommer, hvor han er vært, som stedet, hvor det store slag mod skatteunddragelse skal stå.

»Jeg satte det i centrum for dagsordenen for G8-topmøde i næste måned. Der er virkelig momentum bag dette tema. For at styrke vores økonomi og hjælpe udviklingslande ud af fattigdom. Vi har en virkelig mulighed for at gøre denne sommer til et vendepunkt, hvor vi nedbryder murene omkring selskabers hemmelighedskræmmeri,« sagde David Cameron.

Op til EU-topmødet er fokus skiftet fra ulovlig skatteunddragelse til lovlig skatteundvigelse.

Det er blandt andet kommet frem, at teknologikæmpen Apple via multinationale selskaber er sluppet med en skattesats på to procent via en lukrativ aftale med EU-formandslandet Irland.

På et pressemøde efter topmødet ville statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke kommentere enkeltselskaber, men hun bekræftede, at deres aggressive skatteplanlægning er i EU-ledernes sigtekorn.

»Det handler om, at virksomhederne bruger lovlige, men også lige lovligt kreative metoder og trick til at minimere deres skattebetaling. Vi skal have mere transparens på dette område, så der kan blive lagt pres på de virksomheder, der bruger disse meget kreative metoder,« sagde hun.

Landene er mindre tilbøjelige til at lægge pres på hinanden for at ændre lovgivningen.

»Vi må acceptere, at vi har forskellige skatteregler. Men vi skal også have fokus på, om den forskellighed ligefrem ansporer til lidt for kreative løsninger,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Stats- og regeringscheferne har bedt EU-Kommissionen om et forslag til bekæmpelse af aggressiv skatteplanlægning, blandt andet med revision af direktiver og en gennemgang af risikoen for misbrug i anden relevant EU-lovgivning, der gør det muligt at løfte overskud ud af selskaber i lande, hvor skatten er høj, og overføre dem til selskaber i lande, hvor skatten er lav eller tæt på nul.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip