Skatteminister langer ud efter forhadt energi-afgift

En omstridt afgift og udløber af energiforliget fra 2012 skal fundamentalt ændres, fastslår skatteminister Morten Østergaard (R) overfor Dagbladet Børsen.

Det drejer sig om den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, der blev stærkt kritiseret for at være et administrativt mareridt for borgerne. Eksempelvis skulle folk, der købte træ til et hegn, dokumentere, at træet blev brugt til hegn og ikke brænde.

- Det går ikke at gennemføre det lovforslag, der blev sendt i høring, for der kan vi jo se, at det ville give så mange problemer, at der er nødt til at ske justeringer, siger Morten Østergaard til Børsen.

Formålet med energiforliget var at skaffe penge i kassen i takt med, at energiforbruget blev mere grønt.

Derfor blev der aftalt en forsyningssikkerhedsafgift, der skal sikre balance i afgifterne fra de forskellige energiformer. Aftalen skulle have bidraget med 2,8 milliarder kroner om året, når den er fuldt indfaset i 2020.

Børsen erfarer fra centrale kilder, at det er en reel mulighed helt at droppe afgiften, hvis man kan blive enige om en finansiering af de milliarder, som afgiften bidrager med.

Morten Østergaard afviser dog svare på, om der er udsigt til, at afgiften bliver droppet helt.

- Det vil jeg ikke til at gøre mig forestillinger om. Det er en bunden opgave at sikre energiaftalen og de initiativer, som forsyningssikkerhedsafgiften skal finansiere, siger han.

Derfor ønsker han heller ikke at kommentere, hvilke justeringer der kan blive tale om i stedet.

Både SF og De Konservative erklærer sig overfor Børsen positivt indstillet på at ændre afgiften.

Energiforliget blev oprindeligt indgået mellem, S-R-SF-regeringen sammen med Venstre, De Konservative og Enhedslisten.

/ritzau/

Dagens Gossip