Skatteministers planer om at svække kontrol droppes delvist

Skrevet af admin

07/10/2015

Mest læste i dag

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er på tilbagetog i sin kamp for at styrke borgernes retssikkerhed over for Skat.

Ministeren har efter kritik fra blandt andre støttepartiet Dansk Folkeparti fjernet to af punkterne i sin såkaldte Retssikkerhedspakke 1, som han har fremsat som lovforslag i Folketinget onsdag.

Det betyder, at der fortsat vil være krav om skiltning ved entrepriser på mere end 50.000 kroner og om, at ansatte skal oplyse deres cpr-nummer til Skat.

Da ministeren i begyndelsen af september lancerede retssikkerhedspakken forklarede han over for Berlingske, at Skats mulighed for at bekæmpe sort arbejde aldrig må gå forud for borgernes retssikkerhed.

Derfor ville han afskaffe Skats mulighed for at foretage kontrol på privat grund.

Det vil han stadig, siger Karsten Lauritzen til lovforslaget.

- Regeringen finder, at det er alt for vidtgående at give Skat adgang til private borgeres haver. Der er tale om et meget væsentligt indgreb i privatlivet, som der skal være særdeles tungtvejende grunde til at gennemføre, siger ministeren.

Men det første udkast til lovforslag, som regeringen sendte i høring, indeholdt også to elementer, der gav betænkeligheder hos Dansk Folkeparti.

Regeringen ville nemlig i første omgang også fjerne kravet om, at der ved entrepriser på mere end 50.000 kroner skal opsættes et skilt med blandt andet navn og cvr-nummer på virksomheden, der udfører arbejdet.

Og samtidig ville regeringen fjerne Skats ret til at bede om det fulde cpr-nummer på de personer, der arbejder på byggepladsen.

Men det ville ifølge DF's beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, svække kampen mod såkaldt social dumping. Derfor glæder han sig over, at ministeren nu har pillet de to dele ud af det lovforslag, Folketinget skal behandle.

- De firmaer, der har orden i sagerne vil hellere end gerne have skilte, og så behøver myndighederne ikke kontrollere byggepladsen og kan koncentrere sig om dem, hvor der ikke er skilte, siger Bøgsted.

Liberal Alliance ærgrer sig derimod over, at skatteministeren har ændret planer.

- Dansk Folkeparti har besluttet sig til at udsulte Retssikkerhedspakke 1, så der nu ikke er ret meget tilbage af den. Det er ærgerligt, al den stund, at der er et enormt behov for at forbedre retssikkerheden på skatteområdet, siger partiets skatteordfører, Merete Riisager.

Retssikkerhedspakke 1 var noget af det første, Karsten Lauritzen kastede sig over som skatteminister. Den kom dog hurtigt til at stå i skyggen af den gigantiske svindelsag, hvor statskassen tilsyneladende er blevet franarret 6,2 milliarder kroner.

Siden kom det så også frem, at Skat på ulovlig vis havde inddrevet gæld, der i virkeligheden var forældet. Det skyldtes problemer med it-systemet EFI.

/ritzau/