Skattespekulation rammer ulandene hårdest

En ny undersøgelse fra den internationale organisation Actionaid viser, at næsten halvdelen, 46 procent, af de udenlandske investeringer i udviklingslandene kommer fra et selskab, som opererer fra et skattely. Det betyder, at mange udenlandskejede miner, fabrikker og selskaber ikke betaler skat i det land, hvor de opererer. På den måde går udviklingslandene glip af skatteindtægter, der samlet set svarer til tre gange det beløb, som de modtager i udviklingsbistand, konkluderer Mellemfolkeligt Samvirke, der er dansk partner i Actionaid.

»Det går voldsomt ud over de landes mulighed for at levere sundhed og uddannelse. På den ene side giver vi udviklingsbistand for at bekæmpe fattigdom, og på den anden side forsvinder de ressourcer, som landene har, og de værdier, der skabes,« siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jansen.

Én måde at reducere sin skat på er ved lån mellem en virksomheds underselskaber. Actionaid har undersøgt det globale bryggeri SABMiller, der på verdensplan fører kendte mærker som Pilsner Urquell, Peroni og Miller Genuine Draft. SABMiller har ifølge rapporten en omsætning på knap 55 mia. kroner fra 51 bryggerier og andre drikkevarevirksomheder over hele Afrika. SABMiller har også 112 selskaber placeret i skatteoaser, skriver Actionaid. For eksempel mindskede bryggeriets afdeling i det fattige Ghana ifølge rapporten sin skatteregning ved at låne 74 millioner kroner fra et søsterselskab på øen Mauritius til 18 procent i rente. SABMiller har afvist, at lånet var skattemotiveret.

Ved at placere ejerskabet af selskaber i skattely som Mauritius kan multinationale selskaber og rige individer også fuldt lovligt forhindre en lokal regering i at beskatte gevinsten ved et salg.

Telegiganten Vodafone købte for eksempel i 2007 en del af den store indiske mobiloperatør Huthison Essar ltd. for omkring 60 milliarder kroner. Huthison ejede sin indiske forretning via selskaber på Mauritius, Cayman Islands og de Britiske Jomfruøer, skriver Actionaid, der citerer Vodafone for, at »der skulle ikke betales skat af en offshore-til-offshore-transaktion«. Indiens regering vurderede, at den konstruktion kostede dem godt 11 milliarder kroner i tabte skatteindtægter.

Tendensen de seneste år er, at stadig flere af de direkte udenlandske investeringer, såkaldte FDIer, i udviklingslandene kommer fra selskaber, der opererer i det, Actionaid definerer som skattely. De største investorlande er Mauritius, Singapore, Holland, Schweiz og Bermuda. Hvor det altså nu er 47 procent af investeringerne, der kommer fra et skattely, var det i 2009 kun 19 procent. For de rige lande gælder det til sammenligning for 37 procent af investeringerne.

I både USA og Storbritannien gennemføres i øjeblikket høringer, der skal kortlægge globale firmaers lave skattebetaling. I Bruxelles diskuterede EU-landenes stats- og regeringschefer i går nye skridt i kampen mod især den ulovlige skatteunddragelse. Især forsøger hovedparten af EU-landene at bekæmpe bankhemmelighed ved at presse Østrig og Luxembourg til at acceptere en skærpelse af rentebeskatningsdirektivet. Det vil være et godt skridt i den rigtige retning, vurderer Frans Mikael Jansen, men det løser ikke ulandenes problem.

»Kan man lukke skattely, er det en del af løsningen, men de ting, de snakker om, sigter jo meget på folk, der gemmer penge i skattely, hvorimod de transaktioner, vi ser her, sådan set er legale nok. Det er jo problemet. Der er behov for en regulering af, hvor der skal betales skat. Der er behov for, at regeringerne i ulandene laver skatteregler, der umuliggør de overførsler, og der er behov for, at man internationalt set lægger pres på disse skattelys ret til overhovedet at drive den slags virksomhed,« siger han.

Ifølge Danmarks udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), er det helt afgørende at øge skattebetalingen i ulandene, hvis de skal opnå »bare et minimum af bæredygtighed«, og befolkningen skal få glæde af ressourcerne. Han læner sig op ad beregninger fra Global Financial Integrity, der viser, at udviklingslandene mister op imod 5.000 milliarder kroner på skatteunddragelse og illegale kapitaloverførsler. Det er syv gange mere end verdens ulandsbistand på 690 milliarder kroner. Ministeren fremhæver, at Danmark har sat fokus på skatteopkrævning i sin ulandsbistand.

»Vi kan hjælpe dem med at opkræve noget mere i skat. Det er vi heldigvis gode til i Danmark, og det gør vi i stigende grad. Skat er en del af vores nye strategi,« siger Christian Friis Bach.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip