Skeptisk DF kan aflyse Dong-salg til finanskæmpe

Skrevet af admin

10/01/2014

Mest læste i dag

Dansk Folkeparti truer med at forhindre salget af en del af energiselskabet Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, skriver Information.

Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at Danmarks aftale med Goldman Sachs er for dårlig.

Aftalen er for øjeblikket til behandling i Folketingets Finansudvalg som et såkaldt aktstykke. Som forligsparti mener Dansk Folkeparti at have vetoret.

- Vi er meget skeptiske overfor aktstykket, og som det ligger nu, er det ikke fornuftigt, siger Kristian Thulesen Dahl til Information.

- Dong har haft brug for at få tilført mere kapital. Og enten finder man den privat eller i statskassen. Der har været stemning, også fra vores side, for at finde de penge privat. Men ikke med de betingelser, som er knyttet til aftalen, tilføjer han.

Det er særlig Goldman Sachs' vetoret over udnævnelser i direktionen, ændring af vedtægter samt nye investeringsområder, som ifølge Dansk Folkeparti er i strid med det politiske forlig.

Forligspartierne - som er alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten - aftalte i sin tid, at Dong Energy skulle deles op i et såkaldte drifts- og infrastrukturselskab, hvis staten nogensinde fraskrev sig aktiemajoriteten.

Sidstnævnte selskab skulle forblive på statslige hænder.

- Der er nogle ting i den danske infrastruktur, som bør forblive på dansk ejerskab, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det var vores omdrejningspunkt, da vi i sin tid diskuterede det her med VK-regeringen, og det er det også nu, hvor der sidder en socialdemokratisk-ledet regering.

- Og vi skulle egentlig mene, at det i dag burde være mindst lige så let at få det synspunkt igennem som dengang. Men det har det vist sig ikke at være, tilføjer DF-formanden.

Med aftalen investerer Goldman Sachs otte milliarder kroner i Dong Energy via et datterselskab i Luxembourg og kommer dermed til at eje 19 procent af Dong.

/ritzau/