Skibsinspektør: Skandale at bremse viden om færgebrand

Skrevet af admin

31/03/2016

Mest læste i dag

Allerede for halvandet år siden skrev den nu pensionerede danske skibsinspektør Flemming Thue Jensen til Søfartsstyrelsen, at han var parat til at tale med norsk politi om brandene på færgen Scandinavian Star i 1990.

Ifølge Politiken fik både Justitsministeriet og Rigsadvokaten meddelelsen om, at den nu pensionerede danske skibsinspektør, som dengang stadig var ansat i Søfartsstyrelsen, ønskede at bistå de norske myndigheder i sagen.

Men de danske myndigheder gik ikke videre til norsk politi med oplysningen, skriver Politiken. Og det undrer Flemming Thue Jensen.

- Det er en skandale. Men det er ikke mit bord at vurdere det, siger han.

Norsk politi genoptog i 2014 efterforskningen af mordbrandene, der kostede 159 mennesker livet.

Flemming Thue Jensen var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af brandene i 1990 og fortæller, at han og en kollega i 2014 skrev til Søfartsstyrelsen, at hans konklusion var, at brandene var en bevidst, ond handling, der kun kunne være udført af dele af skibets besætning eller af en person med indgående kendskab til skibet.

I slutningen af mailen skrev han og kollegaen:

- Vi hilser genåbningen af brandsagen velkommen. For nu endelig at få sat tingene på plads vil vi nu som privatpersoner tilskrive politimesterembedet i Oslo og stille os til rådighed for efterforskningen, siger han til Ritzau.

Ifølge Politiken skriver Rigsadvokaten i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg, at Flemming Thue Jensens henvendelse havde mere overordnet karakter og ikke indeholdt konkrete bevisfund.

Derfor vurderede de danske myndigheder ikke, at der var anledning til at rette henvendelse til Oslo Politi.

- Jeg har konkrete bevisfund, men brikkerne var først ved at falde på plads dengang i 2014, og det er jo ikke noget, man ville afsløre i en mail, siger Flemming Thue Jensen til Ritzau.

Han fortalte på et retsmøde i marts, at han så et hydraulikrør, der var beskadiget, da han inspicerede skibet efter brandene, og at der var stillet madrasser op, så ilden kunne få fat.

Bag lukkede døre nævnte han navnene på de personer, han mener står bag brandene på færgen. Norsk politi har efterfølgende slået fast, at de endnu ikke har nogle mistænkte i sagen.

Ifølge Flemming Thue Jensen lovede han i 2014 Søfartsstyrelsen, at han ikke ville kontakte norsk politi angående efterforskningen uden at have talt med Søfartsstyrelsen først.

Efter sin pension valgte Thue Jensen at gå til medierne med sin viden.

/ritzau/