Skiferie i bil: Har du tjek på reglerne?

Har man som bilist overvejet at tage turen sydpå på helårsdæk, er det nok en god idé at tjekke reglerne for feriedestinationen, før man kører – i nogle lande er det obligatorisk med vinterdæk og nogle steder bliver man ligefrem bedt om at vende om, hvis man ikke har husket snekæder.

Vinterdæk er et krav i visse lande

Kører man til den populære italienske Aosta-dal, er vinterdæk et lovkrav. Det samme gælder i Sverige i vintermånederne. Andre lande er dog ikke så tydelige i deres påbud om vinterdæk:

- Det kan være forvirrende at få afklaret, om bilen skal køre på vinterdæk eller ej. Eksempelvis er der kun påbud om vinterdæk i Tyskland, når der er risiko for sne- og isglatte veje, men i praksis betyder det jo, at man hele vinterhalvåret bør køre med vinterdæk i Tyskland, siger Lene Bonde, kommunikationschef i energiselskabet OK.

Undersøgelse: Vi tager bilen på skiferie

De samme regler gælder også for Østrig og Schweiz.

I Norge er der intet påbud om vinterdæk. Her er det til gengæld et lovkrav til bilister på sommerdæk, at snekæder eller snesokker skal på dækkene, når der er sne og is på vejene.

Obligatoriske snekæder

Mens reglerne for brug af vinterdæk varierer fra land til land, så er de anderledes klare, når det gælder brug af snekæder. Der skal naturligvis altid være snekæder eller snesokker på bilens dæk på strækninger, hvor det er påbudt. Det vil typisk være i bjergene, men også i områder, hvor det ofte sner meget.

Er der skiltning med snekæder, vil man mange steder kunne finde særlige holdepladser, hvor man kan holde ind og sætte kæder eller sokker på.

Vinterguide: Gode råd til skiferien med børn

I alperne er der hyppige kontroller, hvor der foruden en bøde også udstedes påbud om at vende bilen, og først køre ind på strækningen igen, når dækkene er forsynet med det korrekte udstyr.

Bliv set i mørket

Ligesom i tilfældet med vinterdækkene er påbuddene om brug af refleksveste forskellige på tværs af Europa. I Frankrig, Italien og Østrig er refleksvesten obligatorisk, når du stiger ud af bilen på lande- og motorveje.

En undersøgelse fra den tyske bilistorganisation ADAC viser, at sandsynligheden for, at man bliver set, hvis man har refleksvest på, er op til ni gange højere end uden, og dét kan være forskellen på liv og død, hvis man bliver nødsaget til at gøre et ufrivilligt ophold på vejen.

Nyttige numre til turen

Det er en god idé at have nummeret på både SOS International og sit forsikringsselskab med på vinter- eller skiferie, hvis uheldet er ude. Hvis du har en særlig vejhjælpsaftale, er det også godt at have den med. Gem eventuelt disse numre i mobiltelefonen, så bliver de gule lapper ikke væk undervejs.

Prisfald: Skisportssteder med billigere hoteller

Sidst men ikke mindst: Tjek de lokale vejrudsigter så ofte så muligt og følg de råd og påbud, som de lokale myndigheder udsteder.

Dagens Gossip