Skjulte cigaretter skal forhindre fristelser

Sådan lyder forslaget fra Danmarks Lungeforening og verdenssundhedsorganisationen WHO forud for fredagens World No Tobacco Day, hvor rygere verden over opfordres til at skodde cigaretterne.

Samtidig vil de to organisationer have indført ensartede neutrale pakninger, så de enkelte tobaksfirmaer ikke kan skille sig ud fra hinanden.

»Jeg er overbevist om, at de love, som vi har i Danmark, for eksempel i form af forbud mod reklamer for tobaksprodukter, er med til at øge røgfrihed i Danmark. Netop derfor må næste skridt også være at sikre tiltag, der mindsker den indirekte reklame for tobaksprodukter, som stadig foregår på helt lovlig vis,« siger direktør Anne Brandt fra Danmarks Lungeforening.

Norge og Island har allerede indført forbud mod synlige tobaksvarer i butikkerne, men det er endnu ikke lavet statistik på, om det har ført til færre rygere.

»Der foreligger ikke nogen undersøgelser af, hvorvidt det isoleret set har ført til færre rygere. Men der findes undersøgelser, der viser, at især unge og eksrygere lader sig friste, når de står i køen i supermarkedet og ser på cigaretter på hylderne. De får samme lyst til impulskøb, som man eksempelvis gør med slik,« siger forskningschef Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden.

I Australien vandt regeringen for nyligt et slag mod tobaksindustrien ved at tvinge fabrikanter til at sælge cigaretter i neutrale pakker. Charlotta Pisinger vurderer, at det gør det mindre attraktivt at ryge, især for unge.

»Specielt for de unge kan der være en gevinst i plain packaging (ensartede pakninger, red.). De unge definerer sig selv via de forskellige cigaretbrands. Det er meget forskelligt, om man ryger en »arbejdercigaret«, eller om man er en intellektuel Gauloise-ryger,« fortæller Charlotta Pisinger.

»Hvis man indfører en ensartet, kedelig papirposeagtig pakning, hvor der ikke er nogen farver, men kun advarselsbilleder, så er cigaretpakkerne ikke længere noget, de unge finder interessant at flashe over for andre,« siger hun.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), er ikke afvisende over for forslagene og vil studere erfaringerne fra Australien, Norge og Island nærmere. Han skal dog ikke regne med at finde opbakning til yderligere stramninger hos Dansk Folkeparti.

»Jeg tror ikke på, at det hjælper at gemme cigaretterne væk. Vi skal i stedet søge at begrænse, at de unge overhovedet begynder at ryge. Det handler om nogle helt andre ting, eksempelvis sociale problemer, mindreværd og mobning i skolen,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

De Konservative er også skeptiske.

»Man begynder ikke at ryge, fordi man ser en flot cigaretpakke, og man holder heller ikke op med at ryge, fordi pakkerne er gemt væk,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K), der mener, at oplysning og større involvering fra forældrenes side er vejen frem, så færre unge tænder den første smøg.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip