Skolebørn holder sig på grund af ulækre toiletter

Alle skoleelever kender følelsen. Klokken har rundet middag, og tissetrangen begynder at trykke i mellemgulvet. Men den undertrykkes med det samme, for er der noget, de danske elever ikke har lyst til, er det et besøg på et af skolens toiletter. Det viser en ny undersøgelse fra forskningsprojektet Hi Five blandt knap 8.500 elever i 0.-8. klasse på 43 tilfældigt udvalgte skoler i 20 kommuner.

Det er især de yngste elever i folkeskolen, der har oplevet, at toiletterne på skolen er ulækre. Således svarer hele 49 procent af drengene og 40 procent af pigerne i 0.-4. klasse, at skoletoiletterne ofte eller altid har været ulækre den seneste uge, mens hver tredje elev uanset køn i 5.-8. klasse oplyser, at de slet ikke går på toilettet på skolen.

De dårlige toiletforhold betyder, at nogle børn bevidst undgår at spise og drikke i løbet af skoledagen for at undgå eller udskyde toiletbesøg.

Af rapporten fra Hi Five fremgår det også, at det kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for børnene, når de holder sig hele dagen. På kort sigt kan det medføre mavesmerter, hovedpine, ubehag, og koncentrationsbesvær, og på længere sigt øger det risikoen for funktionsforstyrrelser i urinblæren og tarm.

Hi Five er et projekt i Center for Interventionsforskning på Syddansk Universitet og er finansieret af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse.

Dagens Gossip