Skolekonflikt: Lockout nærmer sig efter sammenbrud

Skrevet af BNB

23/03/2013
»Jeg er nødt til at sige, at jeg ikke er særlig fortrøstningsfuld, for ligegyldigt hvad vi kommer med, bliver der sagt nej. Jeg frygter desværre en lockout,« siger Anders Bondo Christensen til Berlingske Nyhedsbureau. Samtidig påpeger han dog, at lærerne er villige til at genoptage forhandlingerne. »Vi er stadig parate, og jeg håber, der er en mulighed. Hvis jeg kommer på nye, kreative idéer, vil jeg ringe til KL med det samme, og jeg håber, de vil gøre det samme. Jeg er klar til at forhandle hele påsken,« fortæller han. Samme melding kommer fra KL, selvom chefforhandler Michael Ziegler kalder fredagens forhandlingssammenbrud for den mest »absurde forestilling«, han har været med til. »Vi er parate til at forhandle videre, hvis Lærernes Centralorganisation spiller seriøse forslag på banen - og vel at mærke spiller forslagene ud over for os forhandlere,« udtaler han. Inden det endelige sammenbrud udspillede der sig et både besynderligt og dramatisk scenarium i Forligsinstitutionen i det centrale København. Parterne havde omkring klokken 21.30 netop forladt forhandlingsbordet og erklæret dem for lukkede i denne omgang, da Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen mødtes i et forkontor til forhandlingslokalet, hvor de begyndte at diskutere forhandlingerne for rullende kameraer. Et sådant optrin har arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, professor på Aalborg Universitet, ikke meget tilovers for. »Det er jo totalt uværdigt, at de stiller sig op for åben skærm og begynder at diskutere indbyrdes. Det er efter min mening at miskreditere hele forhandlingssystemet. I det øjeblik, de begyndte at stå der og småskændes, faldt de totalt igennem som topforhandlere,« siger Flemming Ibsen til Berlingske Nyhedsbureau. Det mærkværdige optrin endte med, at Ziegler og Bondo gik tilbage til forhandlingsbordet for at tale om et nyt udspil, som Lærernes Centralorganisation havde sendt til KL umiddelbart efter sammenbruddet. »Det er jo alvor det her. Det er topforhandlere for to organisationer, og så står de og klovner foran Forligsinstitutionen. Det må undre offentligheden. Sådan noget gør man ganske enkelt ikke. Det er uhørt,« siger Flemming Ibsen. Hvad der efter det første sammenbrud fik parterne til at vende tilbage til forhandlingsbordet var et nyt udspil fra lærerne, der lægger sig op ad den finske arbejdsmodel, hvor lærerne har 24 undervisningslektioner á 45 minutter hver uge. Udspillet kom meget bag på Michael Ziegler, der ifølge eget udsagn ikke kendte til den finske model. Men lige lidt hjalp det altså, at det finske kort blev smidt på bordet i 11. time, for godt to timer senere, meddelte parterne så, at forhandlingerne var brudt endeligt sammen. Hvis en lockout træder i kraft fra 2. april, betyder det, at omkring 50.000 lærere ikke må møde op på arbejde efter påskeferien. Forligsmand Mette Christensen har dog mulighed for at udskyde lockouten til 4. maj.

Mest læste i dag

»Jeg er nødt til at sige, at jeg ikke er særlig fortrøstningsfuld, for ligegyldigt hvad vi kommer med, bliver der sagt nej. Jeg frygter desværre en lockout,« siger Anders Bondo Christensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Samtidig påpeger han dog, at lærerne er villige til at genoptage forhandlingerne.

»Vi er stadig parate, og jeg håber, der er en mulighed. Hvis jeg kommer på nye, kreative idéer, vil jeg ringe til KL med det samme, og jeg håber, de vil gøre det samme. Jeg er klar til at forhandle hele påsken,« fortæller han.

Samme melding kommer fra KL, selvom chefforhandler Michael Ziegler kalder fredagens forhandlingssammenbrud for den mest »absurde forestilling«, han har været med til.

»Vi er parate til at forhandle videre, hvis Lærernes Centralorganisation spiller seriøse forslag på banen - og vel at mærke spiller forslagene ud over for os forhandlere,« udtaler han.

Inden det endelige sammenbrud udspillede der sig et både besynderligt og dramatisk scenarium i Forligsinstitutionen i det centrale København.

Parterne havde omkring klokken 21.30 netop forladt forhandlingsbordet og erklæret dem for lukkede i denne omgang, da Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen mødtes i et forkontor til forhandlingslokalet, hvor de begyndte at diskutere forhandlingerne for rullende kameraer.

Et sådant optrin har arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, professor på Aalborg Universitet, ikke meget tilovers for.

»Det er jo totalt uværdigt, at de stiller sig op for åben skærm og begynder at diskutere indbyrdes. Det er efter min mening at miskreditere hele forhandlingssystemet. I det øjeblik, de begyndte at stå der og småskændes, faldt de totalt igennem som topforhandlere,« siger Flemming Ibsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Det mærkværdige optrin endte med, at Ziegler og Bondo gik tilbage til forhandlingsbordet for at tale om et nyt udspil, som Lærernes Centralorganisation havde sendt til KL umiddelbart efter sammenbruddet.

»Det er jo alvor det her. Det er topforhandlere for to organisationer, og så står de og klovner foran Forligsinstitutionen. Det må undre offentligheden. Sådan noget gør man ganske enkelt ikke. Det er uhørt,« siger Flemming Ibsen.

Hvad der efter det første sammenbrud fik parterne til at vende tilbage til forhandlingsbordet var et nyt udspil fra lærerne, der lægger sig op ad den finske arbejdsmodel, hvor lærerne har 24 undervisningslektioner á 45 minutter hver uge. Udspillet kom meget bag på Michael Ziegler, der ifølge eget udsagn ikke kendte til den finske model.

Men lige lidt hjalp det altså, at det finske kort blev smidt på bordet i 11. time, for godt to timer senere, meddelte parterne så, at forhandlingerne var brudt endeligt sammen.

Hvis en lockout træder i kraft fra 2. april, betyder det, at omkring 50.000 lærere ikke må møde op på arbejde efter påskeferien. Forligsmand Mette Christensen har dog mulighed for at udskyde lockouten til 4. maj.