Skoler hårdest ramt af miljøgift

Blandt andet ser det ud til, at der oftere er høje PCB-niveauer i folkeskoler end i andre offentlige bygninger. Vurderingen er, at der i op til 60 skoler kan være niveauer af PCB i indeluften, der overskrider sundhedsmyndighedernes højeste aktionsværdi.

»Hvis der er skoler, hvor der er for meget PCB i indeluften, skal de findes, og børnenes sundhed skal sikres. Flere kommuner er allerede i gang, men vi skal have alle kommunerne med i indsatsen mod PCB. Derfor opretter jeg nu en særlig rådgivningsenhed, som kan bistå kommunerne med at tilrettelægge deres indsats mod PCB,« udtaler klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse

Rådgivningsenheden skal hjælpe kommunerne med så hurtigt som muligt at få afdækket, hvor der er en særlig risiko for et højt indhold af PCB i indeluften.

Kortlægningen viser desuden, at PCB er udbredt i alle de undersøgte bygningstyper, herunder parcel- og rækkehuse. I de fleste tilfælde er der dog tale om lave koncentrationer.

PCB er en miljøgift, der i perioden 1950-1977 blev brugt i blandt andet fugemasse, maling og gulvbelægninger, men som siden 1977 har været forbudt at bruge i byggematerialer. Hvis man udsættes for PCB i store mængder og gennem længere tid kan der ske skader på huden og forplantningsevnen.

Kortlægningen fra de to styrelser får de Konservatives miljøordfører, Vivi Kier (K), til at kræve garanti for, at der efter sommerferien ikke er børn, som bliver sendt i skoler med højt PCB-niveau.

»Jeg kan godt forstå, hvis man sidder derhjemme som forælder og er bekymret for, om det er deres barns skole, der er slemt og fyldt med PCB,« siger Vivi Kier til DR Nyheder.

Hun stiller sig ikke tilfreds med klima,- energi- og bygningsministerens særlige rådgivningsenhed, men vil derimod have tal på, hvor mange offentlige bygninger og skoler, der er ramt af PCB.

»Det må være sådan, at inden skolerne starter op efter sommerferien, så har både klimaministeren og miljøministeren været inde i det her felt og givet os garanti for, at vi ikke har børn gående rundt i institutioner med så meget indhold af PCB,« siger hun.

Også Enhedslisten mener ifølge DR Nyheder, at rapporten er »meget alarmerende«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip