Skolereformen kan tyvstartes næste år

Dermed er der åbnet op for, at skolerne for eksempel kan indføre engelsk fra 1. klasse og tysk eller fransk fra 5. klasse næste år.

»Man vil kunne gennemføre det meste af indholdet i skoleaftalen allerede fra 2014. Punkt for punkt kan de fleste ting implementeres,« siger Jørgen Søndergaard, der er formand for Skolerådet og direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

De langstrakte forhandlinger om fremtidens folkeskole endte i sidste uge med, at de Konservative valgte at stå uden for skoleaftalen. Da partiet er en del af forligsgruppen, kan reformen først træde fuldt i kraft efter næste valg, skriver Politiken.

En række elementer i aftalen kræver imidlertid ikke lovændringer. De kan derfor implementeres tidligere.

»80 procent af reformen kan gennemføres før 2016. Skolerne kan tilbyde flere timer, lave engelsk fra 1. klasse og give en times idræt om dagen – sådan kunne man blive ved. Det bliver op til kommuner og skoler selv, men de, der vil, kan næsten realisere reformen fuldstændig. Det er bare at gå i gang,« siger uddannelsesforsker Andreas Rasch-Christensen fra VIA University College.

Også minimumstimetallet, der var blandt hovedargumenterne for, at de Konservative ikke ville tilgå aftalen, kan muligvis ændres allerede næste år, vurderes det.

Undervisningsministeriet er ved at gennemgå aftalen. Undervisningsminister Christine Antorini (S) vurderer, at der er »en række ting,« skolerne kan gå i gang med.

»Lige nu foregår der forhandlinger mellem regeringen og kommunerne. Vi har forlods afsat fire milliarder kroner til reformen – herunder en milliard øremærket til efteruddannelse. Så der er masser muligheder for at gå i gang nu med de rammer, der er,« siger hun.

Dagens Gossip