Skoletrætte unge har akademikerdrømme

»Det er tydeligt, at skolen og vejledningssystemet ikke giver de unge et realistisk billede af, hvilken indsats og motivation der skal til, for at man kan gennemføre en uddannelse. Resultaterne tyder på, at vejlederne må være endnu mere tydelige med at fortælle de unge og deres forældre, hvad der kræves,« siger administrerende direktør for DEA Stina Vrang Elias til Kristeligt Dagblad.

Hun opstiller et eksempel, hvor en voksen mødte op på et VUC-center med drømmen om at blive astrofysiker, ingen havde åbenbart fortalt ham, at han nok hellere skulle satse på at blive smed eller elektriker, skriver Kristeligt Dagblad.

»Vi har i mange år stået med det problem, at læreren og vejlederen ikke føler, at de kan tillade sig at sige: Det kan du ikke. Resultatet kan blive, at en elev siger, at hun gerne vil være operasanger og ikke modtager andet en kærlige klap, selvom hun ikke har en tone i livet,« siger underdirektør i Dansk Industri Charlotte Rønhof til Kristeligt Dagblad.

Hun understreger, at nogen unge finder motivationen til de lange uddannelser undervejs, men at skole- og vejledersystemet ikke er gode nok til at fortælle de unge, hvor hårdt arbejde det kræver. Dansk industri lavede i 2005 en lignende undersøgelse, der også viste, at danske unge ikke ved, hvad det kræver at nå langt, skriver Kristeligt Dagblad.

Dagens Gossip