Skotland kan forsøge at nedlægge veto mod brexit

Skrevet af admin

26/06/2016

Mest læste i dag

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, siger til BBC, at der er en teoretisk mulighed for, at det skotske parlament vil kunne nedlægge veto mod Storbritanniens udtræden af EU.

- Hvis det skotske parlament tager stilling til dette på grundlag af, hvad der er bedst for Skotland, så er der mulighed for at sige, at dette strider mod Skotlands interesser, siger Sturgeon, som siger, at hun vil opfordre de skotske parlamentarikere til at gå imod en "lovmæssig accept" af den nye situation.

Sturgeon siger samtidig, at det Storbritannien, som skotterne stemte for at forblive en del af ved en folkeafstemning i 2014, ikke længere eksisterer.

I udtalelser til BBC siger hun, at den skotske regering vil tage alle de skridt, der er nødvendige, for at beskytte Skotland.

Hendes udtalelser blev fremsat, efter et skotsk regeringsmøde lørdag, hvor det blev besluttet, at der skal gøres forberedelser til endnu en folkeafstemning om skotsk uafhængighed.

- Der vil blive taget skridt til at sikre, at den nødvendige lovgivning er på plads, siger den skotske leder.

Ved regeringsmødet blev det også besluttet at støtte britiske forhandlinger med det øvrige EU efter brexit-folkeafstemningen.

- Det Storbritannien, som Skotland stemte for at forblive en del af i 2014, eksisterer ikke mere. Dette er et spørgsmål om, hvordan vi bedst beskytter stabiliteten, siger hun og gør det klart, at hun anser en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed for "stærkt sandsynlig".

- Der vil ikke være tale om en gentagelse af folkeafstemningen i 2014. Situationen og omstændighederne er dramatisk forandret, siger hun.

45 procent af vælgerne stemte ved en folkeafstemning i 2014 for uafhængighed, mens 55 procent stemte mod, hvilket medførte, at Skotland forblev en del af Storbritannien.

Næsten 60 procent af alle skotter bakker nu op om, at Skotland løsriver sig fra Storbritannien og bliver selvstændige. Det viser en meningsmåling, som avisen The Sunday Post har fået gennemført, efter at et flertal af briterne torsdag stemte for at forlade EU-samarbejdet.

Ved brexit-folkeafstemningen torsdag var der i Skotland i alle valgkredse flertal for, at briterne skulle blive i EU.

/ritzau/Reuters