Skotske nationalister peger på Miliband som britisk leder

Skrevet af admin

08/04/2015

Dagens topnyheder

Når briterne om en måned skal til parlamentsvalg, tyder meget på, at det bliver de berømte små marginaler, der afgør, om den konservative David Cameron kan fortsætte på posten som premierminister.

Ifølge meningsmålingerne er der tæt på dødt løb mellem Det Konservative Parti og Labour, som har Ed Miliband i spidsen.

Tirsdag fik Miliband dog en væsentlig sejr i hus, da det skotske nationalistparti, SNP, offentligt erklærede, at det vil støtte hans kandidatur som ny mand i Downing Street 10.

I en tv-debat mellem lederne af de fire største skotske partier, sagde SNP's leder, Nicola Sturgeon, at hun og partiet står bag Labour. En beslutning, der i lige så høj grad handler om at få smidt David Cameron på porten.

- Jeg vil ikke have, at David Cameron er premierminister. Jeg tilbyder derfor min hjælp til at gøre Ed Miliband til premierminister. Selv om toryerne (de britiske konservative, red.) bliver det største parti, vil vi arbejde sammen med Labour om at holde David Cameron ude af Downing Street, sagde hun.

Labour og Det Konservative Partis engang så dominerende position i britisk politik er så småt begyndt at smuldre. Især har de mistet stemmer til det fremadstormende United Kingdom Independence Party, Ukip, der er kritisk over for indvandring og EU.

Derfor er begge de to store, gamle partier afhængige af støtte fra andre partier. Og netop SNP kan komme til at blive kongemager, når en ny regering skal dannes.

Siden folkeafstemningen om Skotlands uafhængighed i september, er SNP stormet frem i meningsmålingerne og står til at tage 50 ud af Skotlands 59 pladser i det britiske underhus.

Til sammenligning har SNP aktuelt kun seks medlemmer.

Men støtten til Labour kommer ikke uden betingelser. Netop spørgsmålet om Skotlands uafhængighed, der er SNP's mærkesag, kan komme på tale igen. Partiet vil muligvis kræve en ny afstemning om uafhængighed, hvis det skal lægge sine æg i Labours kurv.

- Det spørgsmål vil vi tage, når vi kommer dertil. Vi vil skrive det ind i et manifest, hvis det bliver aktuelt. Jeg tager én kamp ad gangen, lød det lettere undvigende fra Nicola Sturgeon.

Der sidder i alt 650 medlemmer i det britiske underhus i London.

/ritzau/AFP