Skotske nationalisters leder erklærer historisk valgsejr

Det Skotske Nationalparti (SNP) har vundet en historisk sejr ved det skotske parlamentsvalg torsdag, erklærer partileder Nicola Sturgeon, som også er Skotlands førsteminister.

- Det står nu klart, at SNP har vundet den tredje parlamentsvalgsejr i træk, siger Sturgeon ifølge BBC.

Det er aldrig før sket i det skotske parlament, tilføjer hun. Torsdagens valg var det femte, siden Skotland fik eget parlament i 1999.

SNP har vundet 63 mandater i parlamentet, der har 129 sæder. Dermed var partiet blot to mandater fra at få flertal.

Arbejderpartiet Labour går tilbage. Partiet må overlade posten som det næststørste i parlamentet i Edinburgh til de konservative.

De konservative vinder 31 sæder i parlamentet, mens Labour må nøjes med 24. For arbejderpartiet er nederlaget blot det seneste i en efterhånden længere krise.

Med den sikre valgsejr håber Det Skotske Nationalparti at vinde støtte til endnu en folkeafstemning om løsrivelse fra Storbritannien. Ved afstemningen i 2014 blev det et nej.

Når briterne stemmer om EU-medlemskabet 23. juni, kan det ifølge Sturgeon blive anledning til at få en ny skotsk afstemning, hvis briterne stemmer for et farvel til EU, mens skotterne ønsker at blive.

Nicola Sturgeon har i valgkampen præsenteret et politisk program med fokus på uddannelse, sundhed og decentralisering.

Valgresultatet vil give nationalisterne gode muligheder for at få partiets eget program gennemført, mener SNP's næstformand, Stewart Hoise.

- Jeg vil ikke blive spor overrasket, hvis Nicola vil forsøge at presse på og få så meget af det detaljerede manifest gennemført, når vi ser, hvor bred støtten er, siger Hoise til BBC.

/ritzau/

Dagens Gossip