Skovbrande æder hjem op i det sydøstlige Australien

Flere end 6000 brandfolk kæmper mod omkring 28 skovbrande, der er ude af kontrol i den australske delstat Victoria.

Omkring 20 hjem er gået tabt i flammerne, der truer områder nord for millionbyen Melbourne, skriver avisen The Australian.

Flammerne er blevet hjulpet på vej af intens varme og en tør vind i det sydøstlige Australien i weekenden.

Den største brand har bevæget sig mere end 40 kilometer og har nedbrændt et område på mere end 19.000 hektar ved udkanten af Melbourne - Australiens andenstørste by - siden søndag.

- Du kunne bare se huse, der eksploderede. Det var helt utroligt, og det var bare frygteligt, siger Mark Schrimpton, der bor i et af de ramte områder, Kilmore, til tv-kanalen ABC.

Brandene sker præcist fem år efter, at 173 mennesker mistede livet i skovbrande i netop Victoria i den værste naturkatastrofe i Australien i nyere tid. Dagen er kendt som "Black Saturday".

Premierminister i Victoria Denis Napthine siger, at staten er bedre forberedt efter de frygtelige begivenheder i 2009.

- Vi har lært vores lektie, og vores regering har indført ændringer, der gør en forskel, siger han ifølge The Australian.

Ni af de brande, der gik i gang søndag, bliver undersøgt for at være påsatte.

Også i staten South Australia hærger skovbrandene. Blandt andet i bjergområdet Flinders Ranges.

Der er jævnligt skovbrande i Australien i løbet af de tørre sommermåneder fra december til februar. I sidste måned gik 25 hjem tabt i brande i den sydøstlige del af landet efter en ugelang hedebølge. I staten Western Australia nedbrændte 56 huse.

Eksperter siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at Australien oplever flere og længere hedebølger på grund af klimaforandringer.

/ritzau/

Dagens Gossip