Skovene mister 100 millioner kroner på oktoberstormen

Skrevet af admin

12/11/2013

Dagens topnyheder

Danske skovejere kan ikke få forsikringspenge udbetalt i forbindelse med den storm, der ramte Danmark i slutningen af oktober. Det har Stormrådet afgjort. Men Dansk Skovforening vil have beslutningen lavet om.

- Der er rigtig mange skove, der er blevet ramt rigtigt hårdt. Der er ingen tvivl om, at for den enkelte skovejer, der er blevet ramt, så var den her storm mindst lige så ødelæggende som i den 1999, siger Jan Søndergaard, direktør i Dansk Skovforening.

Skovforeningen skønner, at skovenes samlede tab ved dette stormfald udgør i størrelsesordenen 100 millioner kroner for de berørte skovejere. Men Stormrådet afviser at aktivere forsikring og gentilplantningsordning.

Begrundelsen fra rådet er, at der ikke er tale om så store mængder væltede træer, at stormfaldsordningen kan aktiveres. Værst gik det ud over det sydøstlige Sønderjylland, hvor cirka 80.000 kubikmeter nåletræer væltede eller knækkede.

Men Skovforeningen mener, at Stormrådets afgørelse er forkert:

- Stormrådet har simpelthen et faktuelt forkert tal for stormfaldet, hvis de tror, at der kun faldt 80.000 kubikmeter skov i Sønderjylland. Det var kun i statens skove, siger Jan Søndergaard.

Ifølge Dansk Skovforening udgør statsskove omkring 20 procent af skovene i Danmark - resten er privatejet skov.

Stormfaldsordningen blev indført med 1999-stormen, hvor man lavede en ordning, så skovejere kan forsikre sig mod storm. Men forsikringen træder ikke i kraft med rådets afgørelse.

En del af tabet kan hentes igen ved salg af de væltede og knækkede træer:

- Men når en stamme er knækket midt over, så er den næsten værdiløs for træindustrien. Træet er fuld med indre spændinger og brud, og i stedet for at ende på et savværk, ender træet i brændebunken til en meget lav pris, siger direktøren.

Ifølge Dansk Skovforening væltede orkanen 28. oktober et sted mellem 320.000-350.000 kubikmeter træ landet over.

/ritzau/