Skrap rygelov skal gøre Finland helt røgfrit om 15 år

Skrevet af Redaktionen

15/08/2016

Dagens topnyheder

En ny rygelov træder mandag i kraft i Finland og betyder blandt andet, at cigaretpakker fremover skal være prydet med billeder af sorte lunger eller konsekvenserne af andre rygerelaterede sygdomme.

Derudover betyder loven, at blandt andet mentolcigaretter bliver forbudt fra 2020.

- Alle smagsatte tobaksprodukter forsvinder senest i 2020. Mentol er den mest populære smag og ryges mere i Finland end i noget andet EU-land, siger Meri Paavola, konsulent i det finske social- og sundhedsministerium, til nyhedsbureauet FNB.

Den nye lov betyder også, at e-cigaretter fra og med mandag har samme status som almindelige tobaksprodukter. Derfor bliver det nu forbudt at ryge e-cigaretter på steder, hvor almindelig rygning også er forbudt.

Et af formålene med lovændringen i Finland er at beskytte ikke-rygere. Derfor bliver det nu forbudt at tænde en smøg i bilen, hvis der er børn under 15 år med.

Loven forbyder ikke folk i etageejendomme at ryge på deres altan eller i gården, men fra årsskiftet kan boligforeninger søge kommunen om lov til at indføre lokale rygeforbud.

Det bliver også sværere for finnerne at køre over grænsen til for eksempel Rusland og hente billig tobak. Fremover bliver der sat loft over, hvor meget man må hjembringe per døgn.

Ifølge social- og sundhedsministeriet sigter man efter at gøre Finland fuldstændig røgfrit i 2030 og dermed på sigt spare store beløb på behandlingen af folk, der er blevet syge som rygere eller passive rygere.

- Det er ikke nok, at omfanget af rygning mindskes i samme takt, som det har gjort hidtil i 2000-tallet. Hvis takten øges, kan målet nås, siger overlæge Antero Heloma fra Finlands nationale institut for sundhed og velfærd.

En del af lovændringen baserer sig på EU's tobaksdirektiv.

/ritzau/FNB