Skrappe krav til bilejere skal gøre luften renere i Delhi

Skrevet af admin

01/01/2016

Dagens topnyheder

Myndighederne i den indiske hovedstad, Delhi, indfører fredag skrappe krav, som private bilejere skal leve op til.

De strammere regler er blevet vedtaget for at imødegå alarmerende niveauer i byens luftforurening, skriver BBC.

I en indledende prøvefase på to uger vil private biler kun få tilladelse til at køre på bestemte dage. Hvornår man må køre, afhænger af bilistens nummerplade.

Nummerplader, der slutter på et lige eller et ulige tal, får således skiftevis lov til at bevæge sig ud i trafikken. Lige nummerplader på lige datoer, ulige på ulige dage.

Ambulancer, politibiler, brandbiler og taxier er dog undtaget for reglen, rapporterer BBC.

I Delhi er luftforureningen blevet mere massiv i løbet af vinteren, og den lokale regering er blevet pålagt at gøre noget ved problemet, efter at forureningen har nået et niveau ti gange over Verdenssundhedsorganisationen WHO's retningslinjer.

Nummerplade-reglen vil gælde fra klokken 08 til 20 fra mandag til lørdag. Søndag må alle biler gasse op.

- Den største udfordring er at få folk til at indse, at denne kamp mod luftforurening er til deres fordel, den er for deres helbred og for deres eget bedste, siger Delhis transportminister, Gopal Rai, til nyhedsbureauet AFP.

Kvinder får lov til at køre i deres biler alle dage, men de må kun være i selskab med andre kvinder og børn yngre end 12 år. Biler med handicappede personer vil også have tilladelse til at køre i Delhis gader alle dage.

Lokalregeringen har lejet 3000 private busser for at kunne tilbyde transport ind til Delhis centrum fra beboelsesområder. Det skal ifølge planen afhjælpe et ventet pres på de offentlige transportsystemer i byen.

Skoler er samtidig blevet lukket i prøveperioden, der varer ind til 15. januar. Lukningen skyldes ifølge BBC, at skolebusserne skal bruges til offentlig transport.

Hvis bilister overtræder prøvelovgivningen, kommer det til at koste 2000 rupier svarende til godt 200 kroner.

Kritikere mener, at lokalregeringens plan er upraktisk og ikke vil løse problemet med luftforurening i hovedstaden, mens miljøforkæmpere byder de strikse regler velkommen.

/ritzau/