Skrig på hashbåd: Hjælp jeg er skudt

Skrevet af admin

06/01/2014

Mest læste i dag

De dramatiske minutter i farvandet ud for Ålbæk sidste år er mandag blevet delvist genfortalt i Retten i Hjørring.

En 37-årig mand blev anholdt på en norsk speedbåd med 260 kilo hash. En anden mand på båden blev skudt og dræbt af politiet, mens en tredje blev såret.

- Jeg hører en skrige "hjælp, jeg er skudt, jeg er skudt" på norsk, fortæller den 37-årige under afhøringen. Han er blandt de fem tiltalte.

I begyndelsen troede han, at det var bådens fører, der råbte. Men skriget stammede fra en 28-årig mand, som han forinden havde mødt på Hotel Scandic i Frederikshavn.

Skudvekslingen begyndte, da bådføreren affyrede sit våben mod betjente fra PET's Aktionsstyrke. De svarede herefter igen.

Anklager Mette Bendix spørger under afhøringen den 37-årige, om han var klar over, at en af de andre havde taget en pistol med?

- Nej, så ville aldrig jeg aldrig været der, svarer han.

Fra begyndelsen gør han det klart, at han ikke vil sige noget om andre implicerede i smuglingen.

Den 37-årige fortæller, at han var på ferie i Spanien med sin familie. For at slette en gæld på 17.000 kroner fik han til opgave at køre til Danmark med 45 kilo hash.

Han troede, at de øvrige tasker indeholdt 200 liter sprit, forklarer han.

Allerede i Frederikshavn lagde han mærke til, at politiet var talstærkt til stede. Derfor brugte han ikke den lejede tyske BMW, han egentlig var kørende i, under transporten af tasker og kuffert til Ålbæk. Han benyttede her en lejet Audi, som den 28-årige var kommet med.

Det var denne mand, der blev såret under politiets indgreb ved 21-tiden 6. januar sidste år.

En sms-besked om "10 minutter" havde varslet ham om speedbådens ankomst til Ålbæk. Da han kunne høre bådens motor, kørte han bilen ned til kajen.

Under omlastningen gik politiet under råben og skrigen i aktion. Han besluttede at springe om bord på speedbåden.

- Der kom en anden båd og kørte med 200 kilometer i timen ind i vores båd, fortæller han om den hurtige båd, som PET's Aktionsstyrke benyttede.

Nærmere detaljer om forløbet husker han ikke. Men han hørte skuddene, bekræfter han.

- Jeg havde nok at gøre med at holde mig fast, siger han.

Den 37-årige oplyser i øvrigt, at han er barndomsven med den 39-årige, som ifølge politiet er hovedmand og organisator i sagen.

Mens den 37-årige altså tilstår smugling af 45 kilo, erkender den sårede mand, at han vidste besked om de 260 kilo på båden. En tredje erkender 80 kilo. De to sidste nægter.

/ritzau/