Skrivemaskinen får comeback efter Snowden-sag

Styrken, der beskytter spidserne i Kreml, har således bestilt 20 tyske Triumph Adler-skrivemaskiner, der modsat printere har hver deres unikke skrift, så det er muligt at spore et dokument til den skrivemaskine, som er blevet anvendt.

»Efter skandalen med offentliggørelsen af hemmelige dokumenter af WikiLeaks, Edward Snowdens afsløringer og rygter om hemmelige aflytninger af Dmitrij Medvedev (Ruslands premierminister, red.) under hans besøg ved G20-topmødet i London, vil der blive produceret flere papirdokumenter,« siger en anonym kilde fra politistyrken til avisen Izvestiya ifølge flere internationale medier.

Afsløringerne fra Snowden, der menes at befinde sig i Moskvas Sjeremetjevo-lufthavn, har øget Ruslands frygt for farerne ved internettet og elektroniske kommunikationsmidler, skriver The Guardian.

»Mange dokumenter eksisterer stadig ikke i elektronisk format,« siger politikilden til den russiske avis Izvestiya og tilføjer, at det også er tilfældet i forsvarsministeriet og sikkerhedstjenesterne.

Nikolai Kovalev, tidligere formand for den russiske sikkerhedstjeneste FSB, siger i samme artikel, at »enhver form for elektronisk kommunikation er sårbar«:

»Al information kan tages fra computere. Selvfølgelig er der sikkerhedsforanstaltninger, men der er ikke 100 procent garanti for, at de virker. Så når det gælder om at holde på en hemmelighed, er den mest primitive metode at foretrække: En hånd med en kuglepen eller en skrivemaskine«, siger han.

Dagens Gossip