Skrot brændeovnen og scor en præmie

Tirsdag åbner kapløbet om at få del i den skrotningsordning, der giver ejere af gamle og forurenende brændeovne en præmie på 2000 kroner for at sende ovnen på pension til gavn for luftkvalitet og folkesundhed.

Er brændeovnen fra 1990 eller før, kan man nu søge Miljøstyrelsen om tilskud. Tildelingen sker efter først-til-mølle-princippet: Ordningen løber til udgangen af 2016, eller til puljen er tom. Ansøgning sker via en portal på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Årligt dør 2000-3000 mennesker som følge af luftforurening. Heraf vurderes 230-290 dødsfald at skyldes partikler fra brændeovne.

Der er afsat penge til at støtte skrotning af cirka 21.000 ud af de 150.000 brændeovne i Danmark, som er produceret i 1990 eller før, oplyser Michel Schilling, vicedirektør i Miljøstyrelsen, der administrerer ordningen.

Det er ikke et krav, at man anskaffer en ny, moderne brændeovn for pengene.

- Brændeovne står for en stor andel af luftforureningen i Danmark og er hvert år skyld i for tidlige dødsfald og tilfælde af astma, bronkitis og andre luftvejslidelser.

- De gamle ovne forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn, siger Michel Schilling.

Ordningen blev annonceret af fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) i oktober for at få fart i skrotningen af de ineffektive brændeovne. De står for op mod 70 procent af det danske udslip af partikler og 55 procent af den giftige dioxinudledning.

Skrotningen suppleres af en kampagne for at få borgerne til at fyre miljørigtigt. Man skal bruge rent, tørt træ - ikke vådt eller imprægneret træ og heller ikke affald, papirreklamer eller lignende. Og så skal man tænde op i toppen, ikke forneden.

Det er ikke tilladt at forære eller sælge en brugt ovn videre, hvis den ikke lever op til partikelkravene for nye ovne. Der sælges årligt omkring 20.000 brændeovne i Danmark, og 9 ud af 10 er svanemærkede med lavt partikeludslip.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip