Skuffelse: Dansk økonomi tæt på recession

Den danske økonomi voksede alligevel ikke i første kvartal, viser en revideret opgørelse for årets første tre måneder fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen afslører et uændret bruttonationalprodukt, BNP, sammenlignet med fjerde kvartal sidste år. Dermed bliver BNP revideret ned med 0,2 procentpoint fra den første opgørelse.

- Der var ikke recession i dansk økonomi, men det var godt nok tæt på, siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Tallet er også svagere end ventet blandt de fire økonomer, som Ritzau Finans havde indsamlet estimater fra. De havde spået en vækst på 0,2 procent.

- De nye BNP-tal viser en stort set ens fordeling af den økonomiske vækst. Svag eksport og høj import medfører et negativt bidrag fra samhandlen med udlandet.

- Privatforbruget viser svag fremgang, mens det offentlige forbrug styrtdykkede. Investeringerne udviklede sig endnu svagere end først antaget, siger Jes Asmussen.

Der var en fremgang i den indenlandske efterspørgsel på 0,3 procent, som var sammensat af en stigning i lagre, en lille stigning i det private forbrug og fald i det offentlige forbrug og investeringerne, skriver Danmarks Statistik.

Det private forbrug steg med 0,1 procent i første kvartal.

Anskaffelsen af køretøjer steg med 0,9 procent, forbruget af øvrige varer steg 0,6 procent, og forbruget af tjenester med videre faldt 0,4 procent.

Det offentlige forbrug faldt 2,9 procent i første kvartal ifølge foreløbige regnskabsoplysninger. Faldet skal ses i lyset af en relativ stor stigning i det offentlige forbrug i andet halvår 2012, hedder det.

Endelig fremgår det af rapporten, at de faste bruttoinvesteringer faldt med 1,5 procent i første kvartal, samt at eksporten var uændret, mens importen steg med 1,6 procent.

Første kvartal bød i øvrigt på et fald i beskæftigelsen på 0,1 procent, svarende til 1900 personer, skriver Danmarks Statistik.

Sammenlignet med første kvartal 2012 skrumpede bruttonationalproduktet med 0,7 procent, viser rapporten også.

/ritzau/

Dagens Gossip