Skunk-laboratorier skyder op over hele landet

Over hele landet bliver flere skunk-laboratorier stormet af det danske politi, skriver Jyllands-Posten.

Den omfattende produktion af den illegale plante, der er en stærk variant af hampplanten, er så stor, at en del af skunken eksporteres til blandt andet Holland og Sverige.

Der er i de senere år sket en stigning i antallet af skunk-laboratorier i Danmark, bekræfter Michael Ask, der er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Ifølge det europæiske politisamarbejde, Europol, er Danmark et af de fem lande, hvor skunk-produktionen er mest i vækst.

Laboratorierne findes over hele landet, mens særligt i i yderområderne på Fyn og i Jylland.

I 2012 beslaglagde Task Force Vest, politiets særlige gruppe, der ser på organiseret kriminalitet vest for Storebælt 1,1 ton skunk.

Det er ifølge Michael Ask ofte vietnamesere, der står bag laboratorierne.

»Der er nogle vietnamesere heroppe, som har produceret skunk i store mængder. Det er særdeles godt organiseret. Der bor rigtig mange vietnamesere i Tjekkiet, og nogle af dem styrer dette i hele Europa. Vi kan også se fra nogle af sagerne, at der har været en kontakt mellem det kriminelle danske miljø og vietnameserne,« siger han til Jyllands-Posten.

De vietnamesiske bagmænd har i flere sager hentet vietnamesiske asylansøgere i Sverige, som lever under kummerlige forhold som gartnere i skunklaboratorierne, og Center mod Menneskehandel vurderer, at nogle af de vietnamesiske gartnere er blevet handlet.

Dagens Gossip