Skunkfarme skyder frem i Danmark

Og sagen er langt fra et enestående tilfælde, viser tal, som Rigspolitiet har opgjort for DR Nyheder.

I alt er 154 skunkfarme blevet afsløret af politiet siden 2007, og 64 af fundene er sket inden for det seneste halvandet år. Ifølge chefen for Det Nationale Efterforskningscenter (NEC), Michael Ask, er det første gang, at omfanget er blevet opgjort, og han peger på, at mange skunkproducenter benytter sig af bygninger langt ude på landet til dyrkningen.

»Vi kan konstatere, at vi over de sidste to til tre år har fået flere sager, hvor man meget professionelt har indrettet sig - typisk på øde landsteder - med alt det udstyr, som det kræver at producere skunk,« siger han til DR Nyheder.

Politiet på Københavns Vestegn har ikke offentliggjort de anholdtes baggrund, men ifølge Rigspolitiet er det ofte vietnamesiske karteller, der står bag farmene, og fattige vietnamesere, der passer planterne. Ofte indretter de nedlagte landbrug eller beboelsesejendomme, som er billige i husleje, til produktion, og bagmændene kontrollerer avlerne hårdt. Så hårdt, at behandlingen af dem til tider minder om slavers forhold, forklarer Michael Ask fra NEC.

»Vi ved fra internationale erfaringer, at vietnameserne og deres familier i Vietnam risikerer repressalier fra bagmændene, hvis de skulle finde på at gøre noget eller sige noget, eller hvis de stikker af,« siger han til DR Nyheder.

Kun i nogle få måneder af gangen opholder de vietnamesiske arbejdere sig i Danmark, indtil høsten er overstået, og derefter flytter de videre til et andet europæisk land, hvor de gentager arbejdet. Bagmændene har ofte også vietnamesisk baggrund, men er enten et andet sted i Europa eller tilbage i Vietnam.

Ud fra tallene fra Rigspolitiet kan man se, at fire ud af ti af de personer, som politiet har snuppet i forbindelse med skunkdyrkning, og som er sigtet for både fremstilling og salg, er vietnamesere.

Men Michael Ask fra NEC understreger, at antallet af vietnamesere, der er involveret, kan være langt højere.

»Det er næsten udelukkende vietnameserne, der bliver sigtet for fremstillingen, mens de danske kriminelle er inde over afsætningen af skunken,« forklarer Michael Ask til DR Nyheder.

Aftagerne af skunken er typisk rockere og andre parter i det kriminelle miljø, men en del bliver også sendt ud af landet.

Skunkfarmene, som politiet har fundet frem til, ligger ifølge DR Nyheder primært i Nordjylland, Midtjylland, Vestjylland, på Lolland og Falster samt på Sydsjælland.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip