Skyggecoach: Du kan faktisk lære noget af Beyoncé

Skrevet af Sol Stoffregen

08/03/2014

Mest læste i dag

Når man har vært så heldig at møde sangerinde Beyoncé, så kan det være svært at forstå, hvordan den søde, generte og stille pige fra Texas kan være så sexet og fremme i skoene, når hun går på scenen. Men det kan hun, fordi hun har udviklet et alter-ego; en slags personlighed, som hun kan tænde og slukke for efter behov. Det lyder måske umiddelbart lidt usundt, men det er det langt fra, forsikrer skyggecoach Pernille Melsted, der er uddannet coach hos Debbie Ford i USA og som har specialiseret sig i skyggearbejdet; dvs. arbejdet med hvordan de ting, man har med fra sin fortid, fortsat præger ens væremåde i dag.

Psykolog: Kvinder uden ego er nogle sure koste! Læs hvorfor på Oestrogen.dk

- Vi rummer alle en myriade af delpersonligheder. Forskellige stemmer, karakterer, indre psykologiske kræfter, som ofte ligger i modstrid med hinanden. Den blide og den barske, den generte og den flamboyante, den underspillede og den overspillede osv. Fitness-Fie, der gerne vil løbe en tur, og Hedonistiske-Hanne, der bare vil spise chokolade, forklarer Pernille Melsted til Oestrogen.dk, og fortsætter:



- Enhver delpersonlighed rummer sin modsætning, og vi kan bruge den bevidste leg og eksperimenteren med vores delpersonligheder til at sætte os selv fri, til at udfolde os, til at bryde grænser, til at vokse og udvikle os.



Derfor er Beyoncés strategi klog


Og det er, ifølge Pernille Melsted, præcis dét, som Beyoncé gør. Hun vælger – bevidst, vågent og voksent – at give andre sider af sin personlighed plads. På en sund måde. Når så koncerten er slut, så bliver scene-personligheden pakket ned igen.

- Det vigtige er, at det er Beyonce, der pakker hende ned og ud – efter behov. Sasha Fierce er ikke et farligt, utilregneligt spøgelse, der kan fare op på upassende tidspunkter og lave ravage i Beyonces liv. Hun er en accepteret og anerkendt delpersonlighed, som er under kontrol, siger Pernille Melsted, og fortsætter: 



Hvordan bliver du opfattet af andre? Test dig selv på Oestrogen.dk

- Lige som Beyoncé kan du også lære at bruge dine egne delpersonligheder konstruktivt og bevidst. 
Måske ville det være hensigtsmæssigt for dig at skabe en persona, du kan hive frem, når du går til jobsamtale. En der er selvsikker, frygtløs og ambitiøs. Eller hvad med en dating-persona? Sådan en, der ikke er bange for at flirte, tage initiativ og være lidt fræk. Eller måske en, der er stille, tilbageholdende og kærlig?, spørger Pernille Melsted, som har lavet denne lille guide til, hvordan du opfinder dine egne alter-egoer:



Sådan gør du! 



1) Overvej i hvilke situationer, du kunne tænke dig at have friheden til at opføre dig anderledes, end du normalt gør (fx på jobbet, som forælder, som kæreste, til fest) 



2) Identificér en rollemodel eller skab en persona til hver af disse scenarier. 



3) Skriv de egenskaber ned, der karakteriserer denne persona.



4) Giv din persona et navn (som er anderledes end dit eget) Fx Ambitiøse Anna, Score Kaya, Omsorgsfulde Ole osv.



5) Brug dine personaer/delpersonligheder efter behov. Leg med dem. Giv dem plads.

Af Malene Fich Weischer, Oestrogen.dk/NewsDesk Aller Media AS