Skyldige personer gik fri i terrorsag mod ROJ TV

Skrevet af admin

20/02/2014

Dagens topnyheder

Anklagemyndighedens usædvanlige fremgangsmåde i straffesagen mod den kurdiske tv-station ROJ TV er torsdag blevet fremhævet under et retsmøde i Højesteret.

Kun de to selskaber bag stationen er blevet tiltalt og dømt for at være talerør for PKK, der står på terrorlisterne. Ingen enkeltpersoner er stillet for retten.

I straffesager mod selskaber er det ellers normalt også at gøre en eller flere mennesker ansvarlige. Selskaber handler nemlig ikke af sig selv.

- Det er en aparte konstruktion, konstaterer advokat Bjørn Elmquist, der forsvarer ROJ TV.

Højesterets dommere skal tage stilling til, om selskabet oveni bøden på fem millioner kroner skal frakendes retten til at sende tv.

Sidste sommer fastslog Østre Landsret, at der var beviser for, at "en eller flere personer inden for de tiltalte selskaber har handlet forsætligt" i forbindelse med overtrædelse af straffelovens terrorparagraffer.

Men trods beviserne havde anklagemyndigheden altså besluttet at se bort fra enkeltpersoner.

- Det er der flere grunde til, siger vicestatsadvokat Eva Rønne efter retsmødet.

- Det vigtigste for os var få stoppet lovovertrædelserne, tilføjer hun.

Ifølge advokat Bjørn Elmquist var det netop den usædvanlige fremgangsmåde, som drev Østre Landsret til også at frakende ROJ TV muligheden for at sende fjernsyn.

Landsretten begrundede sanktionen med, at ROJ TV og et andet selskab ellers kunne "fortsætte den kriminelle fjernsynsvirksomhed." Og hermed forvandlede landsretten de to selskaber til tænkende og handlende væsener, kritiserer advokaten.

- Det må være personer af kød og blod, der finder ud af, hvilke programmer der skal sendes, argumenterer advokaten.

Den særlige paragraf i straffeloven om frakendelse af rettigheder gælder kun mennesker, mener han - og kan ikke bruges mod selskaber.

Derimod har vicestatsadvokat Eva Rønne bedt Højesteret om at stadfæste landsrettens dom.

- Der er situationer, hvor det giver god mening med en frakendelse over for et selskab, siger hun.

Selve ordlyden af paragraffen hindrer ikke, at den bruges mod et selskab, mener hun. At eksperterne i Straffelovrådet i 1995 sagde, at paragraffen kun gælder såkaldt fysiske personer, skal ikke tillægges afgørende vægt, lyder det.

Omvendt anerkendte landsretten konklusionen fra Straffelovrådet. I stedet valgte landsretten at dømme ud fra en såkaldt analogi.

ROJ TV er i dag sendt til tælling. Myndighederne har begæret selskabet tvangsopløst i skifteretten på grund af manglende indsendelse af regnskaber. Det andet selskab, der blev dømt, er gået konkurs.

Sagen i Højesteret angår ikke kun ROJ TV. Dommernes afgørelse, der falder i den kommende uge, kan få betydning for andre tilfælde fremover.

/ritzau/