Slår dine tarme også knuder? Måske lider du af disse sygdomme

Jokes om dårlig mave ligger til højrebenet for tv-komikeren Martin Høgsted – men baggrunden er såmænd alvorlig nok.

”Jeg fik konstateret Colitis for 20 år siden, og har haft det siden jeg var en 13-14 år gammel. Og det at jeg kan lave jokes omkring det, beviser også bare, at det stadig er et tabu,” forklarer komikeren Martin Høgsted.

Martin Høgsted, der især er kendt fra Danish Dynamite på TV2 ZULU, er blandt de 70.000 danskere, der lider af en kronisk tarmsygdom.

Derfor stiller Martin Høgsted, der også er ambassadør for Colitis-Crohn Patientforeningen, op ved et event ved Den Lille Havfrue, der til lejligheden er blevet farvet lilla, for at gøre opmærksom på Inflammatory Bowel Disease – på dansk tarmsygdomme.

”Vi sætter lilla lys på den lille havfrue, fordi vi skal have fokus på kroniske tarmbetændelser. Det er nogle sygdomme som er så tabubelagte, at vi er nødt til at skabe noget awareness omkring dem, så det bliver bedre kendt i den almene befolkning,” udtaler formanden for Colitis-Crohn Patientforeningen, Bente Buus.

Eventet ved Den Lille Havfrue satte ikke kun fokus på tarmsygdomme – også steroidbehandlingen Prednisolon blev der informeret om.

”Nogle gange er det et helt normalt liv, og andre gange skal man rigtig meget på toilettet og har mange smerter,” siger Martin Høgsted.

Colitis og Crohn er blot to af diagnoserne under fællesbetegnelsen tarmsygdomme, der skyldes en kronisk betændelse i tarmene og medfører typisk diarre, mavesmerter og energitab. Og hvert år konstateres der omkring 1300 nye tilfælde i Danmark.

Man kan læse mere om tarmsygdommene, hvor man også kan finde den gratis folder om steroidbehandling, på ccf.dk.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip