Slagteri lukker efter mistanke om svinepest

En død gris har onsdag ført til, at Danish Crowns slagteri i Herning er lukket, og de ansatte har fået forbud mod at forlade virksomhedens område.

Den døde gris blev fundet under aflæsningen af en dyretransport i slagteriets stald, og Fødevarestyrelsens dyrlæge har vurderet, at der kan være tale om svinepest.

Pressechef i Danish Crown Jens Hansen fortæller til Ritzau, at slagteriet for så vidt er åbent for udefrakommende, men at hverken personer eller lastbiler kan forlade stedet uden at blive desinficeret grundigt.

- Vi har været nødt til at stoppe slagtningen, fordi vi ikke har plads til flere lastbiler på området. De må ikke køre herfra, fordi de kan bringe smitte ud på hjulene, og fordi svinepest kan smitte gennem produkterne til andre dyr, siger han.

Svinepest er ufarlig for mennesker, men kan sprede sig til andre dyr gennem slagterivarer, der ender som madaffald, forklarer pressechefen.

Slagteriet huser Danish Crowns detailpakkeafdeling, som leverer varer til de danske supermarkeder. Og her står produktionen lige nu stille, fordi der ikke er plads i kølerummene.

Samtidig bliver der heller ikke bragt varer ud til supermarkederne, og det kan give tomme kølediske, når danskere fredag går på indkøb til weekendens julefrokoster.

- Der holder tre lastbiler hernede, som er klar til at rulle ud med varer til de danske supermarkeder. Lige nu er de forsinkede, og vi kan ikke afvise, at der vil være lidt lavvande i kølediskene med medisterpølse, koteletter og stegeflæsk i morgen, siger Jens Hansen.

Fødevarestyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at grisene i lastbilen stammer fra to besætninger i henholdsvis Vejen og Vojens. De er nu begge sat under mistanke, oplyser styrelsen.

- Fødevarestyrelsen besøger besætningerne og tager stilling til, om mistanken kan afblæses, og slagteriet dermed kan genåbnes, skriver myndigheden.

Styrelsen understreger, at sygdommen ikke har været i udbrud i Danmark siden 1933, selv om der jævnligt opstår mistanke.

Jens Hansen oplyser til Ritzau, at Danish Crown senere onsdag får en melding om, hvorvidt smittemistanken opretholdes eller afblæses.

/ritzau/

Dagens Gossip