Slavesag: Rottefyldt kælder var næsten renoveret

Skrevet af admin

19/02/2014

Dagens topnyheder

En rumænsk familie på fire personer manglede et sted at bo, da de kom til Danmark for at arbejde i et rengøringsfirma i maj 2011.

Deres 34-årige arbejdsgiver tilbød dem derfor en kælder i et af sine to huse på en villavej i Helsingør. Huset var under renovation.

- Der manglede bare nogle småting i kælderen, og første sal var også næsten færdig. Der var ingen elektricitet eller vand i huset, siger den 34-årige mand, der er tiltalt for menneskehandel og udnyttelse af den rumænske familie, ved Retten i Helsingør onsdag.

Han nægter sig skyldig.

Den tiltaltes forklaring stemmer dog ikke helt overens med den udlægning, som den rumænske familie tidligere har givet til Fagbladet 3F.

Her berettede de, at rotter løb hen over deres senge om natten i den beskidte kælder, hvor der hverken var el, vand, varme eller adgang til toilettet.

- Jeg blev ringet op af en kvinde fra den rumænske familie. Hun tilbød familiens kræfter til mit rengøringsfirma, og jeg havde lige fået brug for fire-fem ekstra hænder, siger den 34-årige tiltalte.

I anklageskriftet lyder det, at rumænerne var blevet lovet en månedsløn på 500 euro, men at de aldrig har modtaget en eneste krone for de op mod 16 timers rengøring i døgnet, som de har udført.

I retten forklarer den tiltalte, at han betalte 123 kroner i timen til sine ansatte, som arbejdede fem til syv timer om dagen fem dage om ugen.

Det var den rumænske ambassade i Danmark, som kontaktede Nordsjællands Politi og fortalte, at rumænske statsborgere opholdte sig i huset i Helsingør, hvor de var blevet frataget deres ID-papirer.

Sagen bliver den første i Danmark, hvor retten skal vurdere, om straffelovens paragraf om menneskehandel kan anvendes i forbindelse med tvangsarbejde.

Domsafsigelsen er fastsat til torsdag 6. marts.

Der er allerede indledt en lignende sag - også ved Retten i Helsingør - men her forventer man først domsafsigelse i slutningen af marts.

Såfremt den tiltalte findes skyldig i forholdet om menneskehandel, ønsker anklageren også den 34-årige udvist af Danmark.

/ritzau/