Slavesag: Rumænsk kvinde måtte ikke se sine børn

Skrevet af admin

17/02/2014

Dagens topnyheder

- Jeg måtte ikke tage hjem og se mine to børn, for så ville mig og mine brødre få problemer.

Det fortæller en 28-årig rumænsk kvinde ved Retten i Helsingør mandag.

Hun forklarer, at hun blev truet af en 52-årig mand og dennes 36-årige søn, som sammen med et kvindeligt familiemedlem er tiltalt for groft at have udnyttet ni rumænske kvinders arbejdskraft i rengøringsbranchen.

De tiltalte skulle angiveligt have sagt til kvinden, at de havde mafia-kontakter i Rumænien, der ville gøre hendes børn ondt, hvis hun stak af fra Danmark. For at være sikre på hun ikke stak af, havde de tiltalte taget alle kvindens identitetspapirer.

Kvinden var kommet til Danmark for at bo sammen med sin rumænske mand, der allerede boede hos og arbejdede for de tiltalte i Helsingør, for at arbejde som rengøringsassistent.

Efterhånden blev der brug for flere arbejdshænder, og kvinden fik også sine brødre til at komme til Danmark for at arbejde.

Den 28-årige rumænske kvinde boede i et lille rum i en garage i Helsingør sammen med sin mand. Rummet var meget koldt, og der var kun et gasvarmeapparat til rådighed, men det var for dyrt at bruge hver dag.

I et større rum i den samme garage boede op mod 13 rumænere ad gangen, selv om der kun var sengepladser til otte, fortalte kvinden i retten.

Den 52-årige tiltalte havde mandag morgen i retten sagt, at der højest havde boet otte ad gangen i garagens to rum.

Ikke nok med der var trangt og koldt, så var det heller ikke altid muligt for rumænerne at komme på toilettet, som lå inde i huset.

Husets beboere, som var de tre tiltalte og deres store familie, låste om aftenen og natten døren til toilettet, og de åbnede ikke nødvendigvis op, når der blev banket på og anmodet om toiletbesøg.

Efter nogle år i Danmark blev den rumænske kvinde skilt fra sin rumænske mand, og i stedet flyttede hun ind i hovedhuset på den 36-årige tiltaltes værelse.

Han har tidligere i retten forklaret, at de to var kærester, men det er der ikke enighed om.

- Vi var bare gode venner. Jeg boede kun på hans værelse, fordi jeg var bange for ham, siger den rumænske kvinde.

Den tiltalte udnyttede blandt andet det nære forhold mellem dem til at oprette lån og købe dyre mobiltelefoner med den rumænske kvindes kreditkort, lige som kvindens lønudbetalinger ikke havnede på hendes egen konto.

/ritzau/