Slidgigt tvinger dronningen til rejseafbud

Grundet slidgigt i ryggen må dronning Margrethe efter råd fra sine læger aflyse sit og prins Henriks planlagte statsbesøg i Chile, oplyser Hoffet

Ifølge en pressemeddelelse er beslutningen truffet, fordi dronningens læger har vurderet, at den lange flyvetur kombineret med de krav og forventninger, der er til at gennemføre et statsbesøg, vil være for belastende for dronningen lige nu.

Rejsen til Sydamerika var planlagt fra 10. til 15. marts, men nu har dronning Margrethe og prins Henrik i stedet bedt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary om at stå i spidsen for det officielle besøg.

Hovedparten af det allerede planlagte program gennemføres i Santiago, Valparaiso og det nordlige Chile.

Godt 50 virksomheder deltager i besøget, hvor et af formålene er at styrke de handelsmæssige forbindelser mellem Chile og Danmark på områder som landbrug og fødevarer, fiskeri- og akvakultur, mineindustrien, energi og miljø samt sundhed.

En anden side af besøget handler om kultur, da Asger Jorn udstiller på Chiles ældste og mest prestigefyldte museum, Museo de Bella Artes, som årets udstilling.

Der vil i forbindelse med besøget være litterære møder mellem danske og chilenske digtere, ligesom børnelitteratur indgår i programmet.

Danmark er kendt som foregangsland i Chile på menneskerettighedsområdet, og derfor holder Det Chilenske Erindringsmuseum og Det Danske Institut for Menneskerettigheder en fælles konference om undervisning i menneskerettigheder.

Det officielle besøg slutter med, at kronprinsparret bringes til Paranal-observatoriet i det nordlige Chile. Observatoriet er The European Southern Observatorys flagskib for astronomi, som Danmark i mange år har bidraget til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip