Slovenske vælgere afviser homoseksuelles ret til ægteskab

Slovenske vælgere afviser i en folkeafstemning, at homoseksuelle kan gifte sig og adoptere børn. Det viser en optælling ifølge valgkommissionen.

Omkring 63 procent var imod loven, mens omkring 37 procent støttede den. Det fremgår af en optælling af 99 procent af stemmerne i landet, som er medlem af EU.

Flere end 1,7 millioner vælgere havde mulighed for at stemme ved valget.

Emnet har medført en ophedet debat i den tidligere jugoslaviske republik, men valgdeltagelsen har vist sig at være lav.

Den lå på 35,6 procent, hvilket betyder, at valget er gyldigt, da blot 20 procent af vælgerne skulle bevæge sig mod stemmeurnerne.

I marts vedtog parlamentet en lov, som omdefinerede ægteskab til en "forening af to" i stedet for en "forening mellem en mand og en kvinde". Det gav dermed homoseksuelle samme rettigheder som heteroseksuelle.

Loven betød også, at homoseksuelle fik ret til at adoptere børn.

Men modstandere lancerede med det samme en kampagne for at ændre loven. Det betød, at den aldrig trådte i kraft, og at personer af samme køn stadig ikke kan gifte sig med hinanden.

En gruppe - som kalder sig "For Børnenes Skyld" - samlede 40.000 underskrifter, hvilket ifølge slovensk lov er nok til at tvinge en folkeafstemning igennem.

I en anden afstemning i 2012 stemte knap 55 procent nej til at give homoseksuelle samme rettigheder som heteroseksuelle.

Regeringen støtter den nu forkastede lov, men deltog ikke i kampagnen forud for folkeafstemningen.

Det største oppositionsparti, Sloveniens Demokratiske Parti, SDS, er imod loven.

Det lille land med to millioner indbyggere er ellers relativt tolerant overfor homoseksuelle, som har været i stand til formelt at registrere deres forhold siden 2006.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip