Slut med aktivering: De ledige skal på skolebænken

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have tusindvis af ledige ud af det udskældte aktiveringssystem, skriver Politiken.

De ledige skal i stedet sendes i regulær uddannelse, der giver formel kompetence.

Ministeren kalder oprustningen på uddannelse af ledige et »nybrud«.

»I mange år har uddannelse været noget af det, vi har brugt færrest penge på i beskæftigelsessystemet. Og det, der er brugt flest penge på, er aktivering, vejledning og kurser. Vi skal bevæge skibet i en anden retning,« siger Mette Frederiksen til avisen.

Ti procent af den samlede indsats på 11,5 milliarder kroner over for landets 153.000 ledige går i øjeblikket til regulær uddannelse, hvor de gennem for eksempel AMU-kurser og voksenuddannelse får papir på færdighederne. Regeringen vil nu lade den andel stige til fordel for slankninger andre steder.

Flere individuelle uddannelsesforløb – målrettet dem, der har brug for det - kan ifølge beskæftigelsesministeren modarbejde den såkaldte yoyo-effekt: At ledige sejler ud og ind af arbejdsmarkedet.

Mette Frederiksen vil dog ikke sætte beløb på, før såvel et ekspertudvalg under Carsten Koch som et udvalg med arbejdsmarkedets parter senere i år kommer med anbefalinger.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er utilfredse med, at ministeren foregriber parternes arbejde. DA frygter, at vejen tilbage til arbejdsmarkedet bliver længere, hvis en ledig bruger måneder og år på uddannelse.

»Vi må meget skarpt afvise nye initiativer, hvor ministeren nærmest tvinger ledige til at uddanne sig i stedet for at søge job. Det er banal beskæftigelsespolitisk lærdom, at generelle og lange uddannelsestilbud er vanvittigt dyre – og de virker ikke. De ledige skal søge de titusindvis af job, der skifter hænder hver måned«, siger direktør i DA Henrik Bach Mortensen.

Kommunernes Landsforening (KL), der har ansvaret forlandets 94 jobcentre, er skeptisk over for ministerens signal.

»Hvis man er i uddannelse, kan man jo ikke tage et job. Og derfor ligger der en risiko i, at man kommer endnu længere væk fra arbejdsmarkedet. Heldigvis lever vi et land, hvor virksomhederne og borgerne finder et fint jobmatch«, siger næstformand Erik Fabrin (V).

Fagbevægelsen reagerer til gengæld positivt.

LO mener sågar, at man bør gå skridtet videre og forpligte folk.

»Man kan godt diskutere, om det er ret og rimeligt, at man bliver liggende i et arbejdsfelt, hvor der ingen job er. Hvis man er en del af dagpengesystemet kan det sagtens være, at der skal en kærlig hånd i ryggen, der siger »den vej«,« siger forbundssekretær Ejner K. Holst til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip