Slut med stressede elefanter: Dyrenes Beskyttelse vil forbyde cirkusdyr

Skrevet af admin

24/03/2015

Mest læste i dag

Cirkusdyr lever under dårlige forhold, og den omskiftelige tilværelse med mange timer i trange transportvogne stresser dyrene. Elefanter, søløver og zebraer hører hjemme på savannen, i regnskove og i havet - og ikke i cirkustelte og snævre indhegninger.

Det mener Dyrenes Beskyttelse, som nu kræver et totalforbud mod vilde dyr i cirkus og derfor har sat en underskriftindsamling i gang

- Et omrejsende cirkus kan ikke opfylde de krav, der bør være til hold af vilde dyr i fangenskab. Derfor ønsker vi, at forbuddet skal gælde alle vilde dyr uden undtagelse, siger zoolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen i en pressemeddelelse.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse bliver der i cirkusverdenen ikke taget nok hensyn til de vilde dyrs naturlige behov. Deres indhegninger og bassiner er for små, og de mange transporter og nye omgivelser stresser dyrene.

Der er allerede regler, der forbyder danske cirkusser at bruge løver, bjørne og en række andre eksotiske dyr som underholdning.

De eneste vilde pattedyr, der må bruges i cirkus i Danmark, er elefanter, søløver og zebraer. Men de hører altså heller ikke hjemme i manegen, mener Dyrenes Beskyttelse.

- En elefant trives ikke i en lille transportvogn, og en søløve har brug for mere end en balje vand, siger Michael Carlsen.

Dyreværnsorganisationen kritiserer, at cirkusdyr ikke er sikret de samme vilkår som deres artsfæller, der lever i zoologisk have.

Mens to elefanter i en zoologisk have skal have mindst 200 kvadratmeter at boltre sig på, har to cirkuselefanter kun krav på 100 kvadratmeter.

Og mens to søløver i en zoologisk have skal kunne svømme rundt i mindst 200 kubikmeter vand, må to søløver i cirkus nøjes med blot 50 kubikmeter vand.

Sidst, der blev taget politisk stilling til de vilde cirkusdyr, var i en arbejdsgruppe i 2008.

Her fik et flertal bestående af blandt andet Cirkusdirektørforeningen, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Forlystelsesparker undtaget elefanter, søløver og zebraer fra et forbud mod vilde dyr i cirkusbranchen.

/ritzau/