Slutspil vil give dansk fodbold løft i Europa

De bedste danske fodboldklubber kan med et nyt format i Alka Superligaen indeholdende et slutspil nærme sig en fast gruppeplads i Champions League.

Det vurderer hollandske Pieter Nieuwenhuis, der er direktør for konsulentfirmaet Hypercube, som de seneste måneder har analyseret dansk topfodbold.

To modeller med enten 12 eller 14 hold er på bordet onsdag, når 24 af landets førende klubber mødes i Odense til et møde, der i sidste ende kan føre til flere dueller mellem ligaens bedste hold og et løft af det sportslige niveau.

- Ligegyldigt hvilken af de to modeller, som de beslutter sig for, så vil det være et stort fremskridt for dansk fodbold, siger Pieter Nieuwenhuis.

Dansk fodbold er de senere år raslet ned af den europæiske koefficientrangliste til en aktuel 22.-plads bag lande som Cypern og Hviderusland.

Blot de 12 bedste nationer i Europa er som minimum garanteret en plads i Champions Leagues lukrative gruppespil, så der er et stykke vej op.

Hypercube nærmest garanterer fremgang.

- Danmark vil gå fem til otte placeringer frem, siger Pieter Nieuwenhuis, der tager udgangspunkt i, at Danmark på koefficientranglisten indtager en 19.-plads, som var tilfældet før den netop overståede sæson.

- Landene ligger meget tæt i det felt, hvor Danmark er placeret, men et nyt format vil sende dansk fodbold op.

- Det vil komme noget bag på mig, hvis ikke Danmark kommer op i top-15, siger Nieuwenhuis.

- Danmark rangerer som nummer 15 i Europa målt på økonomi, så lige nu underpræsterer dansk fodbold i forhold til de penge, der bliver investeret.

- Bedømt på økonomi og sportsligt potentiale hører Danmark til i top-15, fastslår han.

Hypercube har tidligere været med til at ændre formatet i belgisk fodbold, der klarer sig langt bedre end Danmark i de europæiske klubturneringer. Belgien er aktuelt nummer 10 på den europæiske rangliste.

Ifølge Pieter Nieuwenhuis kan en ændring af formatet have afledte effekter, som kan skubbe dansk fodbold endnu højere op.

- Formatet er en af måderne til at blive bedre i Europa. Vi har ikke inkluderet andre forbedringsmuligheder, for det kan blive endnu bedre.

- Dansk fodbold vil nemmere kunne få hold med i Champions Leagues gruppespil, og det vil give endnu et stød i den rigtige retning. Det vil give den pågældende klub omkring 100 millioner kroner i indtægter, som vil gavne dansk fodbold, siger han.

Hvis klubberne kan blive enige om et nyt format, skal det godkendes af Dansk Boldspil-Unions bestyrelse den 20. juni.

Hypercube er hyret af Divisionsforeningen til at analysere dansk fodbold.

/ritzau/

Dagens Gossip