Små børn bliver sendt alene på flugt fra Burundi

Børn helt ned til seks år bliver af deres forældre sendt på flugt uden ledsagere fra urolighederne i Burundi.

Det oplyser Red Barnet.

Hjælpeorganisationen har set et stort antal børn ankomme "udmattede og skræmte" til flygtningelejre efter at have været undervejs til fods i flere dage på egen hånd.

Ofte har børnenes forældre valgt at blive tilbage for at beskytte deres hjem mod at blive plyndret eller ødelagt og i stedet at sende deres børn af sted i håb om, at de kommer i sikkerhed.

- Allerede nu er antallet af børn, der ankommer alene eller adskilt fra deres familier, uden fortilfælde, siger Edwin Kuria, operationsleder i Red Barnet i Østafrika, i en meddelelse lørdag.

Burundi gennemlever i disse uger sin værste krise siden en borgerkrig, der sluttede for ti år siden.

Der har dagligt været meldinger om folkelige protester og blodsudgydelser, efter at præsident Pierre Nkurunziza i slutningen af april besluttede at forsøge at blive valgt for tredje gang. Burundis forfatning tillader kun en præsident at sidde i to perioder.

Næsten 100.000 borgere er ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, flygtet fra de mange sammenstød i Burundi mellem politi og antiregerings-demonstranter.

Hovedparten er taget til nabolandene Rwanda, Den Demokratiske Republik Congo, Tanzania og Uganda.

- Børn helt ned til seks år ankommer alene og udmattede og skræmte til Mahama-lejen i Rwanda, siger Edwin Kuria.

Han giver også eksempler på små børns "vanskelige" rejser. Blandt andet ankom et barn på tre år sammen sin 12-årige søster.

Mange børn dukker op ved lejrene barfodede og uden andre ejendele end det tøj, de har på.

Ifølge FN udgør børn næsten 60 procent af alle nytilkomne flygtninge i Rwanda.

På opfordring fra regeringer i andre afrikanske lande besluttede valgmyndighederne i Burundi i denne uge at udsætte de planlagte lokal- og parlamentsvalg.

Men den beslutning kommer ikke til at bremse strømmen af børn på flugt, mener Red Barnet. Organisationen frygter, at volden i Burundi vil eskalere i tiden op til præsidentvalget 26. juni.

Ifølge Red Barnet er flygtningelejre i både Tanzania og Rwanda allerede overfyldte.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip